Οικονομία

Χορός εκατομμυρίων στο ΥΠΕΞ με ΜΚΟ

ροντος

“Πάρτι” εκατομμυρίων είχε στηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για τις ΜΚΟ, και όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, ορισμένες από αυτές δεν είχαν ούτε παραστατικά, αλλά και δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν το έργο για το οποίο χρηματοδοτούνταν.
Συγκεκριμένα, το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης με επικεφαλής των Κώστα Τζεβελέκο, όπως φαίνεται από πίνακα που δημοσιεύτηκε σήμερα (χθες) στην εφημερίδα “Τα Νέα” έλαβε 9 εκατ. ευρώ και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε χρηματοδότηση ΜΚΟ. Μεταξύ άλλων στον ίδιο πίνακα περιλαμβάνεται και η ΜΚΟ “Κύκλος της Πάτμου” που ελέγχεται από τον Εισαγγελέα, η οποία είχε χρηματοδοτηθεί με 1,189 εκατ. ευρώ.
“Η γνωστή ιστορία με την ΜΚΟ είναι ίσως η κορυφή ενός παγόβουνου. Δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι όλες οι ΜΚΟ είναι στο ίδιο καλάθι. Όμως, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος ανεύρεσης τρόπων διασπάθησης του δημοσίου χρήματος, το οποίο έγινε ανεκτό επί μακρόν”, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.
Πϊσω από τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ την τετραετία 2000-2004, ήταν ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών Άλεξ Ρόντος. Το θέμα πήρε κατόπιν και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο κ. Ρόντος δήλωσε στην εφημερίδα “Έθνος” ότι το καθεστώς χρηματοδότησης ήταν προβληματικό και δεν εισακούστηκε όταν ζήτησε να αλλάξει.
Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου με ανακοίνωσή του τόνιζε πως επί των ημερών του έγινε η αλλαγή στο καθεστώς καταγραφής και ελέγχου των ΜΚΟ και ξεκίνησε η έρευνα.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το Δεκέμβριο του 2003 σε ερωτήσεις των βουλευτών Λιάνα Κανέλλη και Αντώνη Σκυλάκου, ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών είχε υποστηρίξει το έργο της συγκεκριμένης ΜΚΟ στην επιτροπή της Βουλής.
Πάντως, η ΜΚΟ του Κώστα Τζεβελέκου φαίνεται ότι είχε διασυνδέσεις και με Σέρβους παραστρατιωτικούς και πρόσωπα κοντά στον Ραντοβάν Κάρτατζιτς, καθώς στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη μετά το 2000 εκτελούσε τα 4 από τα 8 προγράμματα που είχε πάρει.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το «Βήμα» στοιχεία για τη δημιουργία «κλοιού προστασίας» αλλά και τη χρηματοδότηση του τότε καταζητούμενου σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς είχαν προκύψει το 2004 για τους υπεύθυνους της ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, η οποία τώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για απάτη 9 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα στο προσκήνιο έρχεται η παραίτηση, στις 21 Ιανουαρίου 2002, του μέχρι τότε υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος σε υπόμνημα που είχε στείλει στον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη είχε αφήσει σοβαρά υπονοούμενα σε βάρος τού τότε στενού συνεργάτη του κ. Γ. Παπανδρέου (εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Εξωτερικών), κ. Αλεξ Ρόντου, για τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων μέσω της υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας, της οποίας προΐστατο.
Και αυτό με το δεδομένο ότι ο κ. Ρόντος αλλά και στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών είναι τώρα κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το