Photo Gallery, Τοπικά

Στροφή στα φτηνότερα ψάρια

Στα καΐκια του Βόλου η κατανάλωση έχει μειωθεί μέχρι 40%

Το μικρό ψάρι τρώει το μεγάλο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τάση των καταναλωτών πλέον να αγοράσουν τα φθηνά ψάρια, αφού η κρίση δεν δίνει μεγαλύτερα περιθώρια. Κάθε ημέρα από νωρίς το πρωί πολλοί βολιώτες μεταβαίνουν στην προβλήτα του Τελωνείου για να αγοράσουν από τα καΐκια, που μόλις έχουν επιστρέψει, ψάρια διαφόρων ειδών και τιμών. Ωστόσο, οι αλιείς σημειώνουν ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί μέχρι και 40% από πέρυσι, ενώ τα έξοδα αυξήθηκαν και οι τιμές έχουν πέσει κατά 30%.

Δεκάδες είναι οι καταναλωτές που καθημερινά εμφανίζονται στην προβλήτα του Τελωνείου. Κοιτάζουν τις ποσότητες των ψαριών που έχουν αλιευθεί από τα καΐκια, «ψαρεύουν» για τις φθηνές τιμές και καμιά φορά τις παζαρεύουν. Ο βολιώτης, συνηθισμένος στη διατροφή με ψάρια, δεν μπορεί να τα αποχωριστεί εύκολα.

Όπως αναφέρουν αλιείς, ο κόσμος πλέον επικεντρώνεται στο φθηνό ψάρι, γιατί δεν αντέχει να πληρώσει το ακριβό. Θα συνεχίσει να τρώει ψάρια, αλλά τα πιο μικρά, τα πιο φθηνά, όπως η μαρίδα, το σαυρίδι.

Στο χώρο της προβλήτας στήνεται παράλληλα και μια μικρή αγορά. Άλλος πουλάει φρούτα, άλλος όσπρια ή τσίπουρο και άλλος σαλέπι. Άνθρωποι με διάφορες πραμάτειες, βλέπουν τον κόσμο να συγκεντρώνεται και πηγαίνουν εκεί, μήπως και πουλήσουν κάτι.

Ο κ. Αργύρης Σταμούλος, πρώην ναυτικός και τώρα αλιέας, κάθεται στο καΐκι του μετά από ακόμη μία κουραστική ημέρα που ξεκίνησε από το βράδυ και συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι.

«Λίγα τα λεφτά, λίγα τα λεφτά» τονίζει, προτού ακόμη ολοκληρώσουμε την ερώτησή μας θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει το στίγμα της υπάρχουσας κατάστασης, που είναι γεμάτη δυσκολίες. «Ο κόσμος έχει περιοριστεί πολύ, δεν ψωνίζει, με αποτέλεσμα να ρίξουμε τις τιμές μέχρι και 30%. Αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν, το κάνουν. Οι υπόλοιποι κάνουν βόλτες. Η κατανάλωση έχει μειωθεί μέχρι και 40%. Τα ψάρια, που πουλιούνται από τα καΐκια, είναι διάφορα. Άλλος φέρνει μπακαλιάρους, άλλος παλαμίδες, άλλος κέφαλους, χταπόδια, ο καθένας ό,τι μπορεί».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «όταν έχει μπουνάτσα, βγαίνουμε στον Παγασητικό, για να βγάλουμε ψάρια και να τα πουλήσουμε. Υπάρχουν μέρες που μπορεί να βρεθούν εδώ και 50 καΐκια και άλλες με δέκα καΐκια. Εδώ ο κόσμος μπορεί να βρει φρέσκο ψάρι. Οι καταναλωτές έρχονται από τις 8 το πρωί και αποχωρούν γύρω στις 11 το πρωί».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι δύσκολη η επιβίωση για τον αλιέα. Τα έξοδα είναι πολλά και το πετρέλαιο πανάκριβο.

«Τα τρώμε σπίτι μας»

«Δεν υπάρχει μεροκάματο καν. Τα καΐκια μας είναι δεμένα» λέει ο αλιέας κ. Κώστας Αγριανίτης, ο οποίος μάλιστα μας δείχνει το καΐκι του που είναι αγκυροβολημένο στην προβλήτα.

Ο ίδιος προσθέτει πως «δεν υπάρχει χρήμα. Τα περισσότερα ψάρια τα παίρνουμε σπίτι μας και τα τρώμε. Τα έξοδα για τη συντήρηση του καϊκιού έχουν αυξηθεί δραματικά, όπως οι μπογιές, τα καρνάγιο, το πετρέλαιο, τα αγκίστρια, τα δίχτυα, και καθόμαστε εδώ. Το πετρέλαιο έφτασε 1,5 ευρώ το λίτρο, ενώ το κόστος συντήρησης ανέρχεται ακόμη και στα 500 ευρώ».

Εδώ και 50 χρόνια η ζωή του είναι μέσα στη θάλασσα. «Ο κόσμος προτιμά το φρέσκο ψάρι, αλλά πλέον στρέφεται στα φθηνά ψάρια, όπως μαρίδες, σαυρίδια, γόπες, παλαμίδες, εκεί γύρω στα τρία-πέντε ευρώ. Να δώσει δηλαδή 5-10 ευρώ για να έχει το ψάρι στο τραπέζι του. Πέρυσι πουλούσαμε τις τσιπούρες 30-35 ευρώ το κιλό και φέτος τις πουλούσαμε 20 ευρώ, αλλά πάλι κανένας δεν τις αγοράζει. Τελικά τις παίρνουμε σπίτι μας και τις τρώμε. Ο κόσμος θέλει να φάει ψάρι, αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να το προμηθευτεί» επισημαίνει με ύφος προβληματισμένο.

Αρκετά καΐκια τα έχουν μεταξύ τους αδέλφια, οικογενειακή υπόθεση δηλαδή, αλλά υπάρχουν και συνταξιούχοι που τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος να έχουν άδεια.

Ο κ. Ανδρέας Κεσμετζής ήταν ένας από τους καταναλωτές που βρέθηκαν χθες στην προβλήτα του τελωνείου για να αγοράσει ψάρια.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «τα πάντα εξαρτιόνται από τον οβολό του καθενός. Αν ο κόσμος έχει αγοραστική δύναμη, θα προμηθευτεί ψάρια. προσωπικά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θα αγοράσω ψάρια. Αυτό που με ενδιαφέρει, κυρίως, είναι να βρω φρέσκο ψάρι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το