Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Στραγγαλισμός» με… δράστη το κράτος

Ιστορίες τρέλας και ανθρώπινα δράματα εκτυλίσσονται στα δικαστήρια του Βόλου
Ιστορίες τρέλας και ανθρώπινα δράματα εκτυλίσσονται στα δικαστήρια του Βόλου

Εκατοντάδες είναι οι επαγγελματίες της Μαγνησίας, οι οποίοι σέρνονται καθημερινά στα δικαστήρια για οφειλές προς το Δημόσιο και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές και υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Τα δικαστήρια του Βόλου έχουν μετατραπεί σε «τιμωροί οφειλετών» όταν το ίδιο το κράτος εδώ και χρόνια είναι ο πρώτος και ο μεγαλύτερος «μπαταχτσής». Πολλοί επαγγελματίες οδηγήθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο από την τακτική του κράτους βιώνοντας τώρα το δικό τους δράμα….

Ανθρώπινα δράματα και ιστορίες τρέλας εκτυλίσσονται καθημερινά πλέον στα δικαστήρια του Βόλου. Ειδικά τους τρεις τελευταίους μήνες. Τα πινάκια των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων έχουν «πάρει φωτιά» από το μεγάλο αριθμό των υποθέσεων που προσδιορίζονται προς εκδίκαση και αφορούν, στην πλειοψηφία τους, χρέη στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Άνθρωποι ταλαίπωροι, με έντονη την αγωνία και το άγχος να αποτυπώνεται στα πρόσωπά τους. Άνθρωποι στο χείλος της οικονομικής καταστροφής χωρίς ελπίδα. Άνθρωποι, οι οποίοι οδηγούνται στα δικαστήρια – πολλοί με τη συνοδεία αστυνομικών – για να βρεθούν αντιμέτωποι με τον αυστηρό, άψυχο Νόμο.

Οι ποινές που προβλέπονται μεγάλες. Το ίδιο και τα χρηματικά πρόστιμα. Οι δικαστές καλούνται να εφαρμόσουν το Νόμο και να τιμωρήσουν τους ασυνεπείς πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνουν το αδιέξοδό τους.

Ένας φαύλος κύκλος που δείχνει να μην έχει τελειωμό. Σε πολλές περιπτώσεις οι ποινές είναι εξοντωτικές. Επαγγελματίες, άνθρωποι που δεν είχαν εμπλοκή με το Νόμο στη ζωή τους, βρίσκονται στο εδώλιο λόγω χρεών.

Οι ποινές που επιβάλλουν τα ποινικά δικαστήρια κυμαίνονται από έξι μήνες έως και τρία χρόνια. Ανάλογα με το ποσό της οφειλής. Η καταδίκη τους όχι μόνο δεν εξαλείψει το χρέος, επιδεινώνει τη θέση τους, συσσωρεύει ακόμη περισσότερα χρέη και φυσικά επιβαρύνει την ήδη βαριά ψυχολογία και το άγχος τους.

Η μεγάλη… παραφωνία αφορά στις περιπτώσεις κατηγορουμένων, οι οποίοι εμφανίζονται μεν ως οφειλέτες του Δημοσίου, όταν το Δημόσιο τους έχει «φεσώσει» με περισσότερα χρήματα από αυτά που εμφανίζονται να οφείλουν. Η οφειλή δε αυξάνεται εξαιτίας των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων που έχει θέσει το Δημόσιο.

Τους τελευταίους έξι μήνες η Ποινική Δικαιοσύνη υποχρεώνεται να δικάσει υποθέσεις οφειλών, που σε πολλές περιπτώσεις, είχαν «ξεχαστεί» ή «παραγκωνιστεί» εδώ και χρόνια. Η πολιτεία ζητεί από τη Δικαιοσύνη προτεραιότητα εκδίκασης υποθέσεων με οφειλές στο Δημόσιο. Με ελπίδα να αρχίσει να κλείνει η… μαύρη τρύπα…

Καθένας με την ιστορία του

Οι ιστορίες πολλών κατηγορουμένων συγκλονίζουν. Κάθε υπόθεση έχει και τη δική της ανθρώπινη πλευρά. Άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι πριν από ένα χρόνο, ήταν παραγωγικοί με εργασία και υπαλλήλους, τώρα βρίσκονται στο εδώλιο επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα εντάλματα σύλληψης για χρέη προς το Δημόσιο εκδίδονται καθημερινά. Οι αστυνομικοί καλούνται να τα εκτελέσουν εντοπίζοντας και συλλαμβάνοντας τους οφειλέτες και οι δικαστές να τιμωρήσουν τους ασυνεπείς. Ο Νόμος κρατά τους δικαστές με «δεμένα τα χέρια».

Από την αρχή του 2013, τα πινάκια είναι «φορτωμένα» με αυτές τις υποθέσεις. Στο Τριμελές προσδιορίζονται προς εκδίκαση 100 υποθέσεις (αριθμός ρεκόρ για τα μέχρι τώρα δεδομένα), μισές από τις οποίες αφορούν σε χρέη προς το Δημόσιο. Το ίδιο συμβαίνει και στο Μονομελές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, την περασμένη Παρασκευή, ήταν «αφιερωμένη» σε υποθέσεις οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ειδικά το ΙΚΑ.

Όσο για τις ποινές που επιβλήθηκαν ήταν από έξι μήνες έως δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι έχει απλουστευτεί η διαδικασία παραπομπής στα ποινικά δικαστήρια για υποθέσεις χρεών, ενώ η Νομοθεσία έχει γίνει αυστηρότερη προβλέποντας ποινές από έξι μήνες έως πέντε χρόνια για τις πλημμεληματικές πράξεις και από πέντε έως 10 χρόνια για κακουργηματικές.

Αρκετοί είναι και οι οφειλέτες, οι οποίοι οδηγούνται στα δικαστήρια με την αυτόφωρη διαδικασία. Χαρακτηριστική η περίπτωση 60χρονου, επαγγελματία μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων, ο οποίος εμφανίζεται να οφείλει 190.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που το Δημόσιο του οφείλει περισσότερες από 500.000 ευρώ. Ο άνθρωπος μάλιστα αυτός λόγω της κρίσης προχώρησε σε κλείσιμο της επιχείρησής του το 2012. Και τώρα είναι «πελάτης» των δικαστηρίων…

Πολλές και οι περιπτώσεις επαγγελματιών, οι οποίοι εμφανίζονται με οφειλή ΦΠΑ. Κατασκευαστές, επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών και άλλοι, οι οποίοι έχουν εκδώσει τιμολόγια είσπραξης λογαριασμού από το Κράτος, παραμένουν όμως εδώ και χρόνια απλήρωτοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν το ΦΠΑ.

Δικηγόροι τονίζουν με έμφαση πως «αυτό είναι στην κυριολεξία μία τρέλα». Καλούνται να υπερασπιστούν τους πελάτες τους, απέναντι σε ένα αυστηρό και άδικο Νόμο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «παραλογισμό».

«Τη στιγμή που ένας επαγγελματίας αδυνατεί να πληρώσει την οφειλή του – με τις όποιες προσαυξήσεις – πώς μπορεί να ανταποκριθεί και στην καταβολή χρηματικής ποινής, διοικητικού προστίμου ή δικαστικών εξόδων;» αναφέρουν δικηγόροι του Βόλου. Χαρακτηριστική η περίπτωση επιχειρηματία, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών (από το Τριμελές Κακουργιοδικείο Λάρισας) και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ.

«Είναι αδιανόητο να σέρνουν, στην κυριολεξία, στα δικαστήρια επαγγελματίες, να κινδυνεύουν να μπουν φυλακή και το κράτος να τους οφείλει χιλιάδες ευρώ» υπογραμμίζουν δικηγόροι του Βόλου.

Ο συμψηφισμός

Όλοι τονίζουν την ανάγκη συμψηφισμού χρεών. Κάτι που μέχρι τώρα δεν προβλέπει ο Νόμος. «Η νομική επιστήμη είναι κατ’ εξοχήν επιστήμη της λογικής. Είναι συνεπώς παράλογο να μην έχει γίνει Νόμος ο συμψηφισμός χρεών και η διαφορετική αντιμετώπιση των πολιτών στους οποίους οφείλει το κράτος» λένε έμπειροι ποινικολόγοι του Βόλου. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί, οι κατηγορούμενοι, που θέτουν ενώπιον των δικαστηρίων το απλό ερώτημα: «Όταν το κράτος μου οφείλει περισσότερα από αυτά που χρωστάω, ποιος τελικά πρέπει να είναι κατηγορούμενος;»

Στην απελπισία τους και στην ελπίδα μήπως μπορέσουν να βρουν χρήματα ή να υπάρξει αλλαγή του Νόμου, πολλοί κατηγορούμενοι ζητούν αναβολή από τα δικαστήρια. Μόνο που αυτή δεν είναι για πολύ καιρό, όταν δίνεται…

 

«Καμπάνες» και ελάχιστα

ευρώ στα ταμεία

Παρά τις αυστηρές ποινές και τις βαριές «καμπάνες» που άκουσαν πολλοί οφειλέτες από τα ποινικά δικαστήρια, τα δημόσια ταμεία δεν γέμισαν τελικά με χρήματα. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» είναι η κλασική φράση που ακούγεται από δικηγόρους. «Αν οι εντολείς μας είχαν να πληρώσουν γιατί να οδηγηθούν στο εδώλιο;» έλεγε χθες δικηγόρος επαγγελματία που δήλωνε αδυναμία να καλύψει τις καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις ακόμη και της οικογένειάς του.

Μία άλλη φυσικά άποψη που διατυπώνεται είναι ότι «το κράτος είχε αφήσει εδώ και χρόνια την είσπραξη οφειλών και αρκετοί είχαν «βολευτεί»».

Υπάρχει φυσικά και η κατηγορία εκείνη των επαγγελματιών, οι οποίοι για χρόνια είχαν αδιαφορήσει ή αμελήσει αφήνοντας απλήρωτα τα ποσά που όφειλαν στο κράτος.

«Η επιβολή αυστηρών ποινών για οφειλές έρχεται τώρα ως μέσον πίεσης για να γεμίσουν τα ταμεία. Μόνο που τώρα είναι αργά» είναι η άποψη που διατυπώνουν δικηγόροι, οι οποίοι γνωρίζουν υποθέσεις.

Απόφαση ΣτΕ

Για τη συνταγματικότητα μάλιστα του συμψηφισμού είχε εκδοθεί και απόφαση του ΣτΕ (2164/2012) μετά από σχετική προσφυγή εργοληπτικής εταιρείας κατά της απόφασης της Εφορίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει τη συνταγματικότητα αυτεπάγγελτου συμψηφισμού οφειλών Δημοσίου και με μη ληξιπρόθεσμες δόσεις ρυθμισμένων οφειλών. Στο σκεπτικό της απόφασης, μεταξύ άλλων, σημειώνονται:

«Η δυνατότητα αυτεπάγγελτου συμψηφισμού και επί μη ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη ληξιπρόθεσμων δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, στοιχούσα και προς γενική αρχή για την απόσβεση των ενοχών (άρθρο 445 ΑΚ), δεν ανατρέπει την εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι οφειλέτες του Δημοσίου στη χαριστική προθεσμία που τους χορηγήθηκε για την εξόφληση των οφειλών τους μέσω της τμηματικής καταβολής, διότι, όπως προαναφέρθηκε, ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός δεν απαιτεί την καταβολή χρέους, αλλά μόνο το συνυπολογισμό βέβαιων και εκκαθαρισμένων απαιτήσεων». Στην ίδια απόφαση αναφέρεται επίσης ότι «η εξουσία του Δημοσίου να επιβάλλει αυτεπαγγέλτως το συμψηφισμό επί μη ληξιπρόθεσμων χρεών, ειδικότερα δε, επί μη ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, προσκρούει στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την οικονομική ελευθερία και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προγραμματίζει την οικονομική δραστηριότητα δείχνοντας εμπιστοσύνη στις αποφάσεις που λαμβάνει κάθε φορά η Διοίκηση και τον αφορούν, οι οποίες δεν δύνανται να ανατρέπονται μονομερώς από τη Διοίκηση, λόγω μεταβολής του τρόπου δράσης της».

Διπλά οφέλη

Με αυτή τη ρύθμιση το όφελος αναμένεται να είναι διπλό. Οι επιχειρήσεις θα «καθαρίσουν» με τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και δεν θα έχουν πρόβλημα πλέον να παίρνουν φορολογική ή και ασφαλιστική ενημερότητα. Εν γένει έγγραφα, τα οποία είναι απαραίτητα για την οποιαδήποτε συναλλαγή τους με το Δημόσιο.

Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο θα μπορέσει ευκολότερα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του προς τρίτους. Αυτή τη στιγμή οι οφειλές ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Άρα, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δανειστεί 10 δισ. ευρώ και να τα διαθέσει στην αγορά. Αν όμως προκύψει ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές των τρίτων είναι για παράδειγμα 3 δισ. ευρώ (το ποσό είναι ενδεικτικό γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πόσα οφείλουν εκείνοι οι οποίοι έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο), τότε το υπουργείο θα χρειαστεί 7 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών του.

Όφελος θα υπάρξει και για τη Δικαιοσύνη. Θα γίνει αποσυμφόρηση των πινακίων, θα μπορέσουν οι δικαστές να ασχοληθούν με άλλες υποθέσεις και οι πολίτες δεν θα σέρνονται αλυσοδεμένοι στα δικαστήρια.

Η διευθέτηση, έστω, αυτού του σοβαρού και καίριου προβλήματος, αναμένεται να δώσει ώθηση και στην οικονομία.

Και φυσικά να ανακουφίσει χιλιάδες επαγγελματίες που σήμερα βιώνουν μία τρέλα με τις όποιες συνέπειες έχει αυτό στους ίδιους και τις οικογένειές τους….

 

«Πράσινο» φως για συμψηφισμό

Μόλις προχθές ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έκανε αυτό το βήμα αποστέλλοντας εγκύκλιο σε όλες τις Εφορίες της χώρας, η οποία προβλέπει επιστροφή φόρου εντός 10 ημερών εφόσον το ποσό ανέρχεται μέχρι 300.000 ευρώ και αφού προηγηθεί συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του υπόχρεου.
Για επιστροφές φόρου που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες συμψηφισμού και αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και η έγκριση του υπουργείου Οικονομικών θα επιστρέφεται το ποσό εντός διμήνου.

Έπρεπε να συρθούν τόσοι άνθρωποι στα δικαστήρια, να ασχοληθούν με τόση γραφειοκρατία (δικογραφία, εντάλματα, έρευνες αναζήτησης κ.λπ.) πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου για να γίνει το αυτονόητο… σχολίαζαν χθες δικηγόροι, μόλις έγινε γνωστή η νέα κίνηση του υπουργείου Οικονομικών.

Με διάταξη του υπουργείου προβλέπεται ότι πριν γίνει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους, θα γίνεται έλεγχος για το εάν ο δικαιούχος έχει φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές. Εάν διαπιστωθεί ότι έχει, τότε το ποσό που χρωστάει θα παρακρατείται και στη συνέχεια θα λαμβάνει το ποσό που απομένει, εφόσον το Κράτος του οφείλει περισσότερα απ’ ό,τι εκείνος στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται στη διάταξη «κατά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους παρακρατούνται κατά προτεραιότητα οι βεβαιωμένες υπέρ του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων οφειλές των τρίτων».

Παράδειγμα:

Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση έχει να λαμβάνει από το Δημόσιο το ποσό των 500.000 ευρώ, αλλά η ίδια η επιχείρηση δεν έχει πληρώσει φόρους ύψους 200.000 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους που απασχολεί 100.000 ευρώ, τότε τα 300.000 ευρώ που οφείλει στο κράτος θα παρακρατηθούν και θα λάβει ως εξόφληση των απαιτήσεών του το ποσό των 200.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το