Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στη «μάχη» των πανελλαδικών από σήμερα

Διαγωνίζονται για πρώτο μάθημα στη Νεοελληνική Γλώσσα και οι 1.871 υποψήφιοι της Μαγνησίας
Διαγωνίζονται για πρώτο μάθημα στη Νεοελληνική Γλώσσα και οι 1.871 υποψήφιοι της Μαγνησίας


Αρχίζουν σήμερα Παρασκευή οι πανελλαδικές εξετάσεις για 1.871 υποψήφιους της Μαγνησίας και 100.000 περίπου πανελλαδικά. Το πρώτο εξεταζόμενο μάθημα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Οι πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 31 Μαΐου με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 8 το πρωί να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα. Σε σχέση με πέρυσι οι υποψήφιοι μειώθηκαν κατά 160. Συνολικά 1.300 καθηγητές θα δραστηριοποιηθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις ως επιτηρητές, βαθμολογητές και μέλη των επιτροπών.

Αρχίζει σήμερα η «μάχη» των πανελλαδικών εξετάσεων για τους 1.871 υποψήφιους της Μαγνησίας από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Το πρώτο μάθημα εξέτασης είναι η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, ένα μάθημα «ανοικτό» για κάθε επίδοση και το οποίο στο παρελθόν έχει ανατρέψει τα σχέδια ουκ ολίγων υποψηφίων. Από τη Δευτέρα οι υποψήφιοι θα αρχίσουν να διαγωνίζονται στα μαθήματα κατεύθυνσης.

Με την αγωνία των τελευταίων ημερών για το αν θα γίνουν τελικά οι εξετάσεις λόγω των αντιδράσεων των καθηγητών, οι διαγωνιζόμενοι επικεντρώνονται στο μεγάλο προσωπικό στοίχημα που έθεσαν για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μετά από πολύμηνη προσπάθεια, με θυσίες και συστηματική μελέτη, θα επιδιώξουν να δρέψουν καρπούς.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας επισημαίνεται πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Συνολικά στο Νομό Μαγνησίας οι υποψήφιοι από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια ανέρχονται στους 1.871. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.030, δηλαδή υπάρχει μια μείωση φέτος γύρω στα 160 άτομα.

Από τους 1.871 συνολικά υποψήφιους οι 1.431 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια, οι οποίοι από σήμερα ρίχνονται στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υπόλοιποι προέρχονται από τα Επαγγελματικά Λύκεια και θα αρχίσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις την Τρίτη 21 Μαΐου.

Από τους 1.431 υποψήφιους των Γενικών Λυκείων οι 1.199 είναι τελειόφοιτοι. Επίσης στους 1.431 υποψήφιους συγκαταλέγονται άλλα 232 άτομα που είναι απόφοιτοι και θέλουν να προσπαθήσουν ξανά για εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε κάποια καλύτερη σχολή από αυτή που πέτυχαν πέρυσι.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως παρά την κρίση οι νέοι επενδύουν το μέλλον τους στη γνώση και στην επιτυχία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, την απόφαση να μη δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις έλαβαν 191 τελειόφοιτοι Γενικών Λυκείων, οι οποίοι θα διαγωνιστούν μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις και θα λάβουν κανονικά το απολυτήριο Λυκείου.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας επισημαίνεται πως όλα είναι έτοιμα για τη διοργάνωση των εξετάσεων. Τα εξεταστικά κέντρα ανέρχονται συνολικά στα 19. ήδη έχουν κινητοποιηθεί 1.300 καθηγητές που θα συμμετάσχουν από διάφορα καθήκοντα στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Από τους 1.300 οι 800 περίπου ορίστηκαν ως επιτηρητές, ενώ οι υπόλοιποι είναι βαθμολογητές, μέλη των λυκειακών επιτροπών. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως φέτος οι επιτηρητές είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα εξεταστικά κέντρα.

Το Βαθμολογικό Κέντρο Βόλου θα λειτουργήσει στο 9ο Γυμνάσιο.

Χθες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επικοινώνησε με όλα τα εξεταστικά κέντρα του Νομού, όπου επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων των κέντρων για την έναρξη των εξετάσεων.

Σημειώνεται πως στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις προσέρχονται μόνο όσοι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, αποδεδειγμένα λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου, αφού θα έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Λύκειο φοίτησής τους εντός τριών ημερών από την ημέρα εξέτασης που απουσίασαν.

Χωρίς κινητό οι επιτηρητές

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι επιτηρητές απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση, πληροφορία ή επεξήγηση στους εξεταζόμενους εκτός των οδηγιών, διευκρινίσεων ή πληροφοριών που διαβιβάζονται σε αυτούς από την κεντρική επιτροπή εξετάσεων.
Επίσης σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο οι επιτηρητές απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο στο εξεταστικό κέντρο.

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, η διαδικασία για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας, αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση, διακόπηκε προσωρινά από τις 27-4-2013 ώς και 31-5-2013 λόγω των διακοπών του Πάσχα και της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά θα συνεχιστεί κανονικά από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ώς και την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Μήνυμα περιφερειακής διευθύντριας κ. Ζιάκα

Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας απευθύνει στους 7.376 υποψήφιους, τους γονείς τους και τους 1.496 εκπαιδευτικούς των 75 εξεταστικών κέντρων της Θεσσαλίας το ακόλουθο μήνυμα:

«Άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε αισίως στο τέλος της. Οι μαθητές απέκτησαν καινούριες γνώσεις και δεξιότητες και καλούνται τώρα να διαγωνιστούν στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που διαγωνίζονται στις εξετάσεις υγεία, καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Συμπαραστεκόμαστε και στους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, τους οποίους καλούμε να στηρίξουν τα παιδιά τους χωρίς πίεση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το