Photo Gallery, Τοπικά

Σε 48ωρη απεργία οι φαρμακοποιοί Μαγνησίας

Σαρανταοκτάωρη απεργία αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους προχωρούν οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας στις 26 και 27 Νοεμβρίου, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση του τοπικού συλλόγου. Έτσι, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα υπάρχει προγραμματισμός για ανά δίωρη λειτουργία ορισμένων φαρμακείων.

Την Τρίτη το βράδυ ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει νέα γενική συνέλευση, για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή. Σημειώνεται πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε διήμερη απεργία για Δευτέρα και Τρίτη και αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, ενώ την 1η Δεκεμβρίου θα επανεξετάσει τη στάση του.

Οι φαρμακοποιοί προχώρησαν σε αυτή την απόφαση αντιδρώντας σε όλες τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, από τη μείωση του ποσοστού κέρδους μέχρι και την υποχρέωση για αναδρομική επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ των χρημάτων που αναλογούν στο rebate, δηλαδή την έκπτωση που κάνουν από τις συνταγές οι φαρμακοποιοί, αν ο ΕΟΠΥΥ τούς καταβάλλει εντός προθεσμίας τα χρήματα. Παράλληλα διαμαρτύρονται, γιατί καθυστερεί η εξόφλησή τους.

Στη χθεσινή συνέλευση συζητήθηκε και το θέμα του rebate και του κινδύνου των φαρμακοποιών να πληρώσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, ακόμη και για συνταγές για τις οποίες δεν έχουν εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Ματσιόλης υπογράμμισε ότι «αυτό που πάει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, είναι αντισυνταγματικό και θα κινηθούμε νομικά ως μέσο αντίδρασης. Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν αυτά που ζητεί ο ΕΟΠΥΥ, όταν μάλιστα δεν έχουν εξοφληθεί κιόλας. Δυστυχώς η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει φαρμακεία-αλυσίδες των μεγάλων εταιρειών και να αφανίσει το φαρμακείο της γειτονιάς. Στόχος είναι να μειωθούν τα φαρμακεία από τα 12.000 στα 5.000. Είναι ενδεικτικό πως δεν δίνει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα στους φαρμακοποιούς, για να συνενωθούν τα φαρμακεία μεταξύ τους». Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι από την όλη εξέλιξη δεν ζημιώνονται μόνο οι φαρμακοποιοί αλλά και οι ασφαλισμένοι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέσα στο επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να προκύψει ξανά το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους.

Αναφορικά με την ένταξη φαρμάκων σε θετική και αρνητική λίστα ανέφερε ότι ακόμη επίσημα δεν έχει σταλεί κάτι στα φαρμακεία.

Μεταστέγαση του ΕΟΠΥΥ Αλμυρού

Προοπτική για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, ανοίγονται πλέον. Χθες το πρωί ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας για να διαπιστώσει, αν επαρκούν οι χώροι για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

Όπως τόνισε ο διοικητής, τελικά οι χώροι επαρκούν, ενώ και η διάθεση της διοίκησης είναι να γίνει η μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ που μέχρι στιγμής στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο.

Η μεταστέγαση μπορεί να γίνει σύντομα, εφόσον προωθηθεί και από τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το