Photo Gallery, Τοπικά

Πρωτοβουλία εκρίζωσης της ανομίας από το Δήμο Βόλου

Εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων, ομάδων και συλλογικοτήτων, κατέθεσαν τις απόψεις τους για τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τα αίτια της βίας

Εστίες ανομίας στην πόλη, που διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία της, με πλέον ευδιάκριτη την περίπτωση της κατάληψης Ματσάγγου, κατέγραψαν χθες φορείς του Βόλου στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, την ίδια περίπου ώρα κατά την οποία στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές εξελίσσονταν επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση καταληψιών από διάφορα κτίρια.

Ειδικότερα, την ανάγκη να δοθεί λύση από το Πανεπιστήμιο στο θέμα του κτιρίου Ματσάγγου, αλλά και όλοι οι φορείς να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της βίας, τονίστηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης.

Εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων, ομάδων και συλλογικοτήτων, κατέθεσαν τις απόψεις τους για τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τα αίτια της βίας, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία από τις μνημονιακές πολιτικές, ενώ ο δήμαρχος κ. Π. Σκοτινιώτης, παρουσιάζοντας στους 40 περίπου φορείς το σχέδιο διακήρυξης, ανέφερε και τα εξής: «Η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, στην οποία εκπροσωπείται το σύνολο σχεδόν των βασικών κοινωνικών, παραγωγικών, επιστημονικών, εθελοντικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων και οργανώσεων του Βόλου, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα φαινόμενα βίας και ανομίας που σημειώνονται με μεγάλη συχνότητα στο κέντρο της πόλης μας, παρεμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία της και προκαλώντας οδυνηρές συνέπειες στην αγορά και τη χειμαζόμενη τοπική οικονομία. Σοβαρές είναι οι οικονομικές συνέπειες και για το Δήμο, και μάλιστα σε μια εποχή όπου καλείται να κρατήσει ζωντανές τις κοινωνικές δομές παρά την οικονομική κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης. Τα φαινόμενα αυτά προφανώς και δεν είναι τυχαία. Η οικονομική κρίση, από την οποία δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία, συνδυάζεται με την κρίση που πολιτικού συστήματος και την υποχώρηση θεσμών που συγκροτήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες στη μεταπολεμική Ελλάδα. Συνδυάζεται, επίσης, με την κατεδάφιση ενός ήδη λειψού και απαξιωμένου κοινωνικού κράτους, με αποτέλεσμα η κοινωνία να οδηγείται σε ασφυξία. Σε συνθήκες, λοιπόν, μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, με την ανεργία να καλπάζει και τα μεσαία στρώματα να καταρρέουν, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι δυνάμεις που επενδύουν στην εξαθλίωση, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, τον κάθε είδους φανατισμό, την κοινωνική ένταση, την τυφλή βία, την ανομία και τον άκρατο λαϊκισμό, χωρίς ίχνος σεβασμού στις παραδόσεις μας και χωρίς ίχνος ευθύνης για το μέλλον της χώρας.

Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις, τις οποίες οφείλουμε όλοι μαζί να αποτρέψουμε. Για την αντιμετώπισή τους, απαιτείται ψυχραιμία και εγρήγορση. Απαιτείται να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική συνοχή και να αποφύγουμε το διχασμό και το χάος. Απαιτείται να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις, ούτως ή άλλως, ισχυρές κοινωνικές δομές αλληλεγγύης που λειτουργούν στην πόλη μας. Απαιτείται, ακόμη, η περιφρούρηση των κινητοποιήσεων από τους ίδιους τους φορείς που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσής τους. Σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η υποκατάσταση της αστυνομίας από νεοναζιστικά και παραστρατιωτικά μορφώματα. Σε ένα κράτος δικαίου, επίσης, δεν μπορεί να έχουν θέση τα όποια φαινόμενα αναίτιας κρατικής βίας.

Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να παρακολουθούμε σιωπηλοί και άβουλοι την πόλη μας να βρίσκεται συχνά υπό ομηρεία.

Διακηρύσσουμε ότι οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στην πόλη μας άβατα και θύλακες παρανομίας και τρομοκράτησης, από όπου κι αν προέρχονται.

Ο Δήμος Βόλου και οι φορείς και οι πολίτες που συμμετέχουμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνικής συνοχής και της ομαλής λειτουργίας της πόλης μας. Μια μεγάλη συμπαράταξη για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την άρση των αιτιών που οδηγούν στη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Μια συμπαράταξη όλων όσοι συμμεριζόμαστε τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, τις αρχές δηλαδή που συγκροτούν την ιδιότητα του πολίτη σε ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα.

Καλούμε τους φορείς, τις συλλογικότητες και τον πνευματικό κόσμο της πόλης μας, τους βουλευτές του νομού και τα πολιτικά κόμματα που συμμερίζονται τη διακήρυξή μας, κάθε συμπολίτη μας και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, να υψώσουμε όλοι μαζί ένα τείχος και να πούμε όχι στη βία και την ανομία. Να πούμε «ναι» στην ομαλότητα, τη συνοχή και την αλληλεγγύη».

Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ και Ζέττας Μακρή

Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζέττα Μακρή τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Οι πολιτικοί έχουμε την υποχρέωση να ρίξουμε τους τόνους, να διαδώσουμε την ιδέα της μη βίας. Αρχικά περιορίζοντας τα φαινόμενα αναίτιας κρατικής βίας, που δημιουργεί έναν φανταστικό αντίπαλο για όσους έχουν βίαιες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Κανείς δεν δικαιολογείται για τις ακραίες πράξεις του, ακόμη κι όταν οι συνθήκες ευνοούν την επανάσταση. Η ανθρωπότητα έχει ζήσει την επανάσταση της «μη βίας» και αυτή είναι το έμβλημα της εποχής».

Τέλος σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι η συζήτηση για τη βία θα πρέπει να γίνει και με τη συμμετοχή των κομμάτων. «Η ΔΗΜΑΡ εμμένει σταθερά στην άποψη ότι δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» βία. Η βία ούτε αιτιολογείται, ούτε δικαιολογείται και σε καμία μορφή και περίπτωση δεν είναι αποδεκτή. Στο θέμα της βίας και της προάσπισης της δημοκρατίας θα πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με ειλικρίνεια και καθαρότητα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το