Photo Gallery, Τοπικά

«Παγώνουν» τα ανταποδοτικά τέλη μέχρι νεωτέρας…

Τα τέλη παραμένουν «παγωμένα», αλλά χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής διαφάνηκε καθαρά η ανησυχία για τους στόχους που δεν θα «πιαστούν»

 

Με πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης εγκρίθηκαν χθες κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή τα τέλη που θα ισχύσουν το 2013 στον ενιαίο Δήμο Βόλου, χωρίς να αποκλείεται αυξητική αναπροσαρμογή στα μέσα της χρονιάς.

Τα τέλη παραμένουν «παγωμένα», αλλά χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής διαφάνηκε καθαρά η ανησυχία για τους στόχους που δεν θα «πιαστούν», με αποτέλεσμα οι όποιες αποφάσεις να έχουν ενδεχομένως προσωρινό χαρακτήρα και να αποτελούν «ασκήσεις επί χάρτου».

Η αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου που δέχτηκε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή δεν αντιλαμβάνεται τη ζοφερή πραγματικότητα και δεν προχωρεί σε μειώσεις τελών, θέλησε να δηλώσει «αντιμνημονική», ενώ δέχτηκε και «εσωκομματική κριτική» από τον Δ. Δερβένη, ο οποίος δήλωσε ότι οι δαπάνες του Δήμου θα παρουσίαζαν μείωση, εάν υπήρχε σύγκρουση με το υπαλληλικό κατεστημένο.

Τα ανταποδοτικά καθαριότητας και φωτισμού θα μείνουν «παγωμένα» για το 2013, χωρίς να υπάρξουν επενδύσεις, όπως είχε αποφασίσει και η Εκτελεστική Επιτροπή.

Χωρίς κανείς να γνωρίζει την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης, στο Δήμο προϋπολογίζουν έσοδα και δαπάνες για το 2013 στο ύψος των 19,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα ανταποδοτικά τέλη, θα προσεγγίσουν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τους στόχους που τέθηκαν την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή θα υπάρξει μία απόκλιση προς τα κάτω, περίπου στο μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση μεταξύ εσόδων και δαπανών για το 2012, δηλαδή οι δαπάνες θα είναι περισσότερες, περίπου κατά 259.000 ευρώ, σε σχέση με τα έσοδα, για τους εξής λόγους:

Η απώλεια του μισού εκατομμυρίου εσόδων καλύπτεται από τη μείωση του μισθολογικού κόστους: Είχε προϋπολογιστεί, για το 2012, στα 6.100.000,00 ευρώ – θα φτάσει τα 5.637.762,49 ευρώ.

α) Την προοδευτική μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά, βάσει των μηνιαίων καταβολών από τη ΔΕΗ,

β) την αύξηση του αντίτιμου του ηλεκτρικού ρεύματος για κοινόχρηστους και δημοτικούς χώρους που παρακρατείται από τη ΔΕΗ, τουλάχιστον κατά 300.000 ευρώ,

γ) την αύξηση της τιμής των καυσίμων,

δ) την αδυναμία κάλυψης εξόδων από τα έσοδα του Δήμου, λόγω της δραματικής μείωσης των επιχορηγήσεων και των ίδιων εσόδων, αλλά και τον ασφυκτικό έλεγχο των ΟΤΑ για την πορεία των οικονομικών τους, και

ε) προσπαθώντας να μην αυξηθούν, σε μεγάλο βαθμό, οι οφειλές του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας, ώστε να μην αντιμετωπίσει το πρόβλημα να εμφανίσει το 2013 υπέρογκες παρελθούσες οφειλές.

Επιλέχτηκε να υπάρξει ανταπόκριση του Δήμου σε ανελαστικές, βάσει της νομοθεσίας, υποχρεώσεις του στον τομέα της καθαριότητας και συγκεκριμένα, στην καταβολή επιπλέον εισφορών προς ασφαλιστικά ταμεία, περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, στην εξόφληση μεγάλου μέρους οφειλών προηγούμενων ετών, δηλαδή ποσού 850.781,61 ευρώ, στην αύξηση κάποιων αναγκαίων δαπανών, για την καλύτερη ανταπόκριση της Υπηρεσίας στις υποχρεώσεις της, στη μη υλοποίηση σημαντικού μέρους επενδύσεων, και συγκεκριμένα, οι πιο σημαντικές μεταξύ αυτών: συντηρήσεις – επισκευές οχημάτων, εγκαταστάσεων, κτιρίων, αποξηλώσεις- μετατοπίσεις στύλων (προϋπολογισθέντα 450.00 – διαμορφωθέντα 173.000), δαπάνες προμηθειών για σακούλες, είδη υγιεινής κ.ά. (προϋπολογισθέντα 350.000 – διαμορφωθέντα 81.500), αγορές παγίων, κάδων, μηχανημάτων, μικροεργαλείων κ.ά. (προϋπολογισθέντα 450.000 – διαμορφωθέντα περίπου 12.000) κ.ά.

Στον «αέρα» οι στόχοι

Με δεδομένη τη μείωση, κατά μισό εκατομμύριο, των εσόδων το 2012, το λογικό επακόλουθο για το 2013 είναι ότι, όχι μόνο δεν θα «πιαστούν» οι ίδιοι στόχοι, όσον αφορά στα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά ότι θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση των εσόδων, γιατί:

– Η μείωση του αριθμού των παροχών, το Σεπτέμβριο 2012 σε σχέση με το Νοέμβριο 2011, έφτασε τις 1.292, και συγκεκριμένα, καταργήθηκαν 896 οικιακές και 396 επαγγελματικές συνδέσεις.

Η μείωση, δε, του αριθμού των παροχών, για το διάστημα Ιούλιος 2011 – Σεπτέμβριος 2012, ανέρχεται στις 5.433, καταργήθηκαν δηλαδή 3.137 οικιακές και 2.296 επαγγελματικές παροχές – συνολικό ποσοστό μεταβολής αριθμού παροχών -15,24%. Ο μέχρι τώρα, λοιπόν, ρυθμός της μείωσης των παροχών, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη αυξανόμενη οικονομική αδυναμία των πολιτών, προοιωνίζεται περαιτέρω μειώσεις μέσα στο 2013, άρα και μείωση εσόδων.

– Το αντίτιμο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κοινόχρηστους και δημοτικούς χώρους, που παρακρατείται από τη ΔΕΗ, θα αυξηθεί, αν ληφθεί υπόψη ότι έχει προαναγγελθεί η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, το 2013. Παρά το γεγονός αυτό, στην εισήγηση για τα ανταποδοτικά έχει υπολογιστεί στη σχετική δαπάνη το ίδιο ποσό με το 2012, κάτι που σημαίνει ότι, για τη συγκράτηση της συγκεκριμένης δαπάνης, θα πρέπει η Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού, αλλά και όλες οι Δημοτικές Υπηρεσίες να επαγρυπνούν, ώστε να περιοριστεί, όσο είναι δυνατό, η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος σε δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους.

Αύξηση καυσίμων

Επειδή, με αφορμή τη γνωστοποίηση της θέσης της Δημοτικής Αρχής για παραμονή των ανταποδοτικών τελών στο ύψος του 2012, διατυπώθηκε από κάποιες πλευρές η άποψη ότι είναι δυνατή και πρέπει να γίνει, και μάλιστα μεγάλη, μείωση των ανταποδοτικών τελών, με τα επιχειρήματα της μείωσης των μισθών το 2013 και της εξοικονόμησης του κόστους στα καύσιμα που έχει γίνει από την Υπηρεσία Καθαριότητας, η αντιδήμαρχος σημείωσε ότι η μείωση στο μισθολογικό κόστος για το προσωπικό, το 2013, αφορά αποκλειστικά στην κατάργηση του επιδόματος αδείας και των δώρων και είναι της τάξης των 240.262,49 ευρώ. Ο σχεδιασμός της Υπηρεσίας Καθαριότητας προβλέπει την επέκταση της ανακύκλωσης σε όλο τον ενιαίο Δήμο, δηλαδή σε επιπλέον 6 Δημοτικές Ενότητες, σε σχέση με το 2012. Αυτό συνεπάγεται μία αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων, καθώς, βάσει υπολογισμών της Υπηρεσίας, θα αυξηθεί η κίνηση των οχημάτων κατά περίπου 780 χλμ./ εβδομάδα.

Στον ενιαίο Δήμο Βόλου, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, απαιτούνται, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία, αναγκαίες επενδύσεις για τον ηλεκτροφωτισμό, περίπου 850.000,00 ευρώ, για τις οποίες δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής τους από τα τακτικά έσοδα του Δήμου, που βαίνουν συνεχώς μειούμενα. Από τα ανταποδοτικά τέλη και με δεδομένη την παραμονή των συντελεστών στο ύψος του 2012, ενώ γινόταν αρχικά προσπάθεια να καλυφθούν τουλάχιστον οι 300.000,00, τελικά, λόγω των περιορισμένων εσόδων, στη σχετική εισήγηση προβλέπεται να καλυφθούν 240.000,00, για να εξοικονομηθεί ποσό 60.000,00 για την αγορά κάδων, καθώς, όπως είναι γνωστό, πολλοί καταστράφηκαν, μες τη χρονιά, και δε στάθηκε δυνατή η αντικατάστασή τους.

Όσον αφορά στο ορθολογικό αίτημα της Υπηρεσίας Καθαριότητας για τη δημιουργία δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης, η υλοποίησή του δεν είναι δυνατή το 2013.

Θα έρθουν αυξήσεις

Σε περίπτωση, βεβαίως, που, στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, διαφανεί ότι οι στόχοι δεν προσεγγίζονται σε επικίνδυνο βαθμό, θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης και τροποποίηση του σχεδιασμού για τη συγκράτηση των δαπανών. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «ο μη προσδιορισμός από το Δημοτικό Συμβούλιο του τέλους στο προσήκον ύψος, συνιστά βαριά παράβαση καθήκοντος» δήλωσε η αντιδήμαρχος.

«Είστε ανάλγητοι»

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Μουλάς επέμενε πως έπρεπε να υπάρξει μείωση των τελών, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος και τόνισε ότι ο Δήμος κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

«Μας είπατε πρέπει να ισοσκελίσουμε έσοδα και έξοδα γιατί θα έχετε νομικές συνέπειες. Οι προϋπολογισμοί γίνονται από Υπηρεσίες με βάση τη δική σας πολιτική βούληση. Δεν είναι παράβαση καθήκοντος, αλλά παράβαση της πολιτικής σας βούλησης που είναι φορομπηχτική. Δεν στέκονται τα επιχειρήματά σας. Κρατάτε σε υψηλό επίπεδο το κόστος της ζωής στην πόλη, τη στιγμή που καταρρέουν τα εισοδήματα όλων. Θα πρέπει αν θέλετε να συναινέσουμε να είχατε αλλάξει στρατηγική και στόχους. Αλλά διαπνέεστε από άλλους είδους αρχές. Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε σε αυτή την πρακτική» είπε απευθυνόμενος στην αντιδήμαρχο.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Νίκου δήλωσε πως «η Δημοτική Αρχή βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα».

«Ό,τι πήρατε πέρυσι και πρόπερσι θέλετε να το πάρετε από ένα λαό που ζει ένα δράμα με μειώσεις μισθών. Και είπατε ότι θα μας τιμωρήσει και ο νόμος. Ποιος θα τιμωρηθεί γιατί ένα νοικοκυριό που δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί και το φοβερίζουν κι από πάνω, είναι κάτι που πρέπει να δούμε. Ασκείται ανάλγητη και αντιλαϊκή πολιτική», είπε και πρότεινε μείωση της τάξης του 40%-50%, ενώ η κ. Οικονόμου τον κατηγόρησε ότι «πλιατσικολογεί» λαϊκίζοντας.

Πρόταση με την οποία συμφώνησαν όλοι και τόνισαν ότι επιβάλλεται να αλλάξει ωστόσο ο Νόμος, ήταν αυτή που κατέθεσε ο κ. Μολοχίδης. Ο ίδιος ταυτίστηκε με τις θέσεις των κ.κ. Νίκου και Μουλά για την πολιτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή και πρότεινε τα ανταποδοτικά να ισχύουν αναλογικά. Δηλαδή όποιος παράγει απορρίμματα και ρυπαίνει να πληρώνει περισσότερα από άλλους πολίτες.

Την πολιτική της Δημοτικής Αρχής υπερασπίστηκαν οι κ.κ. Λαμπρινίδης και Καουνάς, για να τους απαντήσει ο κ. Ριζόπουλος του ΚΚΕ ότι επιθυμούν να χρεοκοπήσουν οι δημότες παρά ο Δήμος.

«Δεν σας καταλαβαίνω, Δήμος είναι οι δημότες. Προσπαθούμε να μη χρεοκοπήσει ο Δήμος που ανήκει στους πολίτες», δήλωσε απευθυνόμενη στον κ. Ριζόπουλο, η Νατάσσα Οικονόμου και «επέστρεψε» όλους τους χαρακτηρισμούς εναντίον της Δημοτικής Αρχής στο ΚΚΕ.

Άρνηση για σύγκρουση

Ο κ. Δερβένης δήλωσε ότι μια υπεύθυνη Δημοτική Αρχή οφείλει να διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα οικονομικά ζητήματα των πολιτών, υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που λήφθηκαν, ωστόσο σαφέστατα άσκησε κριτική στην ηγεσία του Δήμου και στην αντιδήμαρχο για άρνηση σύγκρουσης με τις συντεχνίες.

Τόνισε πως δεν μπορεί ο Δήμος να ζει από κεντρικούς πόρους, αλλά από τοπικά τέλη και χαρακτήρισε υποκριτική τη συμπεριφορά της αριστερής αντιπολίτευσης.

Επέμενε ωστόσο ότι για τη συγκράτηση των δαπανών θα πρέπει ο Δήμος να συγκρουστεί με το υπαλληλικό κατεστημένο και τις συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξουν καταστάσεις δεκαετιών. Όπως σημείωσε τα οφέλη από τις αλλαγές θα ήταν μεγάλα αλλά όλα προσκρούουν στην απροθυμία της συντεχνίας.

«Δεν είμαι μνημονιακή…»

Η αντιδήμαρχος με τη σειρά της επιτέθηκε στο ΚΚΕ και αφού δήλωσε θιγμένη που ο κ. Μουλάς την αποκάλεσε «μνημονιακή», είπε απευθυνόμενη στον κ. Νίκου ότι με τη στάση της έχει «προστατέψει» πολλές φορές την Οικονομική Επιτροπή από «κακοτοπιές» απέναντι στο Νόμο. Δήλωσε πως επί υπαρκτού σοσιαλισμού ο κ. Νίκου θα μπορούσε να εφαρμόσει τις απόψεις του, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και κατηγόρησε τον δημοτικό σύμβουλο που επισήμανε πως η ίδια ζει εκτός αυτής. Επίσης κατηγόρησε τις αντιπολιτεύσεις ότι δεν κατέθεσαν καμία πρόταση για τα τέλη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το