Photo Gallery, Τοπικά

Μείωση 25% στο τζίρο από τα τυχερά παιχνίδια στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ

 

Ο τζόγος δεν ανθεί σε περιόδους κρίσης

 

Θύμα της κρίσης και η τύχη

 

Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφο τον τζόγο, καθώς ο κόσμος πλέον τζογάρει στα τυχερά παιχνίδια με μέτρο. Μπορεί η εύνοια της θεάς Τύχης να αποτελεί όνειρο για πολλούς Έλληνες, όμως πλέον αυτοί ποντάρουν πλέον λιγότερο. Σημαντικά μειωμένοι τζίροι καταγράφηκαν το 2011 σε όλα τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα, διαψεύδοντας το μύθο, ότι ο τζόγος ανθεί σε περιόδους κρίσης.

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία παλαιότερων χρόνων, ο τζόγος ανθούσε το Δεκέμβριο κυρίως λόγω του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου. Φέτος ο Δεκέμβριος απλώς ισοσκέλισε τους πολύ «κακούς» μήνες, όπως τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

«Ο Δεκέμβριος πήγε αρκετά καλύτερα από τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, όμως και πάλι σε σχέση με πέρσι παρατηρήθηκε πτώση της τάξεως του 20%. Ο κόσμος τζογάρισε περισσότερο στο ΚΙΝΟ, το Στοίχημα και φυσικά στο Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο. Τα πιο νεανικά κοινά επέλεξαν τα νέα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τα Monitor games και Go Lucky, που εδώ και λίγους μήνες έκαναν την εμφάνισή τους στα πρακτορεία», τονίζει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών πρακτορείων του ΟΠΑΠ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Βαρακλιώτης.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και το πρακτορείο της κ. Στράκα: «Ο φετινός Δεκέμβριος σημείωσε πτώση της τάξεως του 25% σε σχέση με τον περσινό. Κίνητρα βέβαια όπως το τζακ ποτ ανεβάζουν την κίνηση».

Οι κυνηγοί της τύχης συναθροίζονται κυρίως απογευματινές ώρες στα πρακτορεία. Άλλοι με έναν καφέ στο χέρι, άλλοι με το δελτίο, άλλοι φορώντας γυαλιά και κάνοντας υπολογισμούς. Όλοι τους κυνηγούν την τύχη.a

Ποιο είναι το αντίτιμο που καταβάλουν οι περισσότεροι από αυτούς; Ο κ. Βαρακλιώτης υποστηρίζει: «Αυτό εξαρτάται και ποικίλει από πρακτορείο σε πρακτορείο και από παιχνίδι σε παιχνίδι. Σίγουρα παρατηρούμε πτώση σε όλα τα δελτία, όμως ο μέσος όρος, που ανταποκρίνεται σε έναν παίκτη, που θα καθίσει δύο ώρες να παίξει παιχνίδι συνεχούς ροής, όπως το ΚΙΝΟ, κυμαίνεται στα 30 ώς 50 ευρώ».

Η παράδοση θέλει ο τζόγος να είναι γένους αρσενικού όμως με το πέρασμα των χρόνων και αυτός ο μύθος καταρρίπτεται. «Η περίοδος των εορτών προσελκύει και πολλές γυναίκες στα πρακτορεία. Μάλιστα, οι γυναίκες είναι πολύ καλές παίχτριες. Παρόλα αυτά ο μέσος όρος των παικτών είναι άντρες από 30 ετών και πάνω» λέει ο κ. Βαρακλιώτης.

«Ο μέσος όρος των παικτών κυμαίνεται από 35 ετών και άνω. Συνήθως πρόκειται για άντρες, οι γυναίκες ελάχιστα έως σπάνια έρχονται στο πρακτορείο. Δοκιμάζουν την τύχη τους, αλλά δεν παραμένουν στο κατάστημα», σημειώνουν από το κατάστημα της κ. Στράκα.

Τα μεγάλα τραπέζια που φιλοξενούν τα μαγικά δελτία και στυλό, που περιμένουν να γράψουν τους μαγικούς αριθμούς αυτές τις ημέρες, είναι γεμάτα. Οι πελάτες, όμως, επηρεασμένοι από την οικονομική κρίση, έχουν αισθητά μειωμένη διάθεση να παίξουν πολλά χρήματα, ώστε να κυνηγήσουν την τύχη τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του ΟΠΑΠ, η μείωση στα παιχνίδια το πρώτο εξάμηνο του 2011 ανήλθε στο 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αίσθηση προκαλεί η άποψη ιθυνόντων, ότι κατά μεγάλο μέρος η μείωση στο «Πάμε Στοίχημα» οφείλεται στην αποχώρηση πολλών Αλβανών εργατών από την Ελλάδα, εξαιτίας της κρίσης.

«Προφανώς και αυτό ισχύει. Οι Αλβανοί παίζανε πολύ, συμμετείχαν στο τζίρο, όπως και σε κάθε οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Από τότε που αποχώρησαν, όσοι αποχώρησαν, πολλοί από εμάς έχουν παρατηρήσει επιπλέον μείωση στο τζίρο. Πλέον τη μερίδα του λέοντος στα κλασικά παιχνίδια, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, έχουν οι συνταξιούχοι, ενώ εκείνοι που παίζουν τα πάντα, είναι οι μισθωτοί», σημειώνει ο κ. Βαρακλιώτης.

Παράνομος τζόγος

Ο λόγος της πτώσης του τζίρου των πρακτορείων έχει να κάνει περισσότερο με τον παράνομο τζόγο, παρά με την κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του τζίρου από τον παράνομο τζόγο φτάνει τα 5 δισ. «Το Στοίχημα λόγω του παράνομου τζόγου έχει σημειώσει πτώση στο δελτίο του ΟΠΑΠ. Βέβαια, παρατηρούμε μία κίνηση εκ μέρους της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για εξάλειψη του φαινομένου. Άλλωστε δεν συμφέρει το ίδιο το κράτος, να χάνονται τόσοι φόροι», τονίζεται από το πρακτορείο της κ. Στράκα.

«Αν είχε αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, μάλλον δεν θα μιλούσαμε σήμερα για κρίση στον κλάδο μας. Μπορεί ο νόμος 4002/2011, που αφορά στα διαδικτυακά στοιχήματα, να ήταν μία κίνηση εκ μέρους της Πολιτείας για τη νομιμοποίηση του διαδικτυακού στοιχήματος, όμως μέχρι σήμερα καμία αίτηση νομιμοποίησης δεν έχει κατατεθεί. Δεν υπάρχει προθυμία εκ μέρους τους, να δραστηριοποιηθούν νόμιμα. Εκεί ακριβώς όμως έγκειται και η διαφορά του παράνομου στοιχήματος και του νόμιμου πρακτορείου, διότι οι αποδόσεις είναι τελείως διαφορετικές. Εμείς πληρώνουμε τόσα έξοδα, προσωπικό, λογαριασμούς», εξηγεί ο κ. Βαρτακλιώτης. «Αν συνεχίσει κι άλλο η επιβάρυνση της φορολογίας για τα πρακτορεία, δεν αποκλείεται μέσα στο 2012, να δούμε συναδέλφους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κλείνουν τα καταστήματά τους», καταλήγει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το