Τοπικά

Κ. Λούλης: Στην Εκκλησία γνώρισα τη θεοποίηση του χρήματος

ΛΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Λάβρος εμφανίζεται σε δηλώσεις του ο γνωστός βιομήχανος κ. Κώστας Λούλης κατά του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου καθώς 13 χρόνια μετά διαπιστώνει ότι ένα ποσό 100 εκατομμυρίων δραχμών (300.000 περίπου ευρώ με τους τόκους φτάνει τις 700.000 ευρώ) που είχε προσφέρει στην Μητρόπολη το 2000 για κατασκευή και λειτουργία ενός ιδρύματος για χρόνια πάσχοντες χάθηκε με ευθύνη του μητροπολίτη, όπως υποστηρίζει. Ο κ. Λούλης στις 3 Ιουνίου έστειλε εξώδικο στη Μητρόπολη, 10 σελίδων, όπου εκθέτει τα γεγονότα και δηλώνει πως θα προβεί σε όλες τις «νόμιμες ενέργειες». Ο βιομήχανος εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός για την «κοροϊδία» -όπως λέει- σε βάρος του επί 13 χρόνια και καλεί με δηλώσεις του στη «Θ» το μητροπολίτη να δοθούν τα χρήματα σε ανέργους, απόρους και αστέγους. «Ακούμε το μητροπολίτη από άμβωνος να αναφέρεται στα θύματα της οικονομικής κρίσης. Του ζητώ λοιπόν να προσφέρει τα χρήματα αυτά, 700.000 ευρώ, σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη» σημειώνει -μεταξύ άλλων- χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν θα επιμείνει στη συναινετική ανάκληση της δωρεάς που είχε κάνει στη μνήμη της  μητέρας του Εύης Λούλη, καθώς δεν είχε θέσει συγκεκριμένους όρους, όπως τον προκαλεί με την απάντησή της η Μητρόπολη. Και δεν είχε θέσει όρους, επισημαίνει, επειδή τότε δεν πίστευε ότι θα γινόταν κατάχρηση της εμπιστοσύνης του…

Ο κ. Λούλης με τα λεγόμενά του εμφανίζεται ιδιαίτερα οργισμένος. Αναφέρει δε πως η Εκκλησία για εκείνον ήταν πηγή πνευματικής έμπνευσης, φάρος στο δρόμο της ζωής του, στήριγμα σε κάθε του βήμα. Ήταν όμως, τονίζει χαρακτηριστικά, και ένα μεγάλο σχολείο. Ένα μεγάλο περιβόλι, όπου οι καρποί των φρούτων φαίνονται όμορφοι, αλλά είναι πολύ πικροί. «Η Εκκλησία μού ενδυνάμωσε την πίστη μου. Γνώρισα ιεράρχες οι οποίοι τιμούν την αποστολή τους. Γνώρισα όμως από ορισμένους τις έννοιες του συμφέροντος και της υποκρισίας, που δεν βλέπει κανείς στο καλύτερο θέατρο του κόσμου. Στην Εκκλησία γνώρισα τη θεοποίηση του χρήματος, κάτι που δεν είδα ούτε τον επαγγελματικό μου βίο. Με κορόιδεψε ένας δεσπότης και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο», λέει με ιδιαίτερη πικρία ο κ. Λούλης.

Ο κ. Λούλης, όπως καταγγέλλει, είχε δωρίσει 100 εκατομμύρια δραχμές στη Μητρόπολη για ένα ίδρυμα ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Λούλης η προσφορά του έγινε στις 13 Ιουνίου 2000 και λίγες ημέρες μετέβη με τον κ. Ιγνάτιο στη Σπάρτη όπου λειτουργεί ένα ανάλογο Κέντρο που φιλοξενεί παιδιά σε βεβαρημένη κατάσταση. «Το ίδρυμα εκείνο είχε κοστίσει, όπως μας πληροφόρησαν 90 εκατομμύρια δραχμές. Με τα 100 της δικής μου προσφοράς θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο στο Βόλο» λέει ο κ. Λούλης. Λίγο διάστημα μετά ενημερώθηκε από το μητροπολίτη ότι για την κατασκευή του ιδρύματος είχε γίνει δωρεά από μία γυναίκα οικοπέδου 10 στρεμμάτων στον Πλάτανο Αλμυρού. Επίσης το οικόπεδο δεν μάθαμε τι απέγινε..» προσθέτει.

Ο γνωστός βιομήχανος, μιλώντας στη «Θ», αναφέρει πως επί δέκα περίπου χρόνια «έτρωγε μεγάλο δούλεμα», ακούγοντας διάφορες δικαιολογίες, χωρίς όμως να γίνεται κάτι ουσιαστικό και φυσικά να προχωρεί το έργο. Σημειώνει πως μέχρι το 2007 τα χρήματα βρίσκονταν σε κοινό λογαριασμό και στη συνέχεια έγινε μεταφορά τους σε λογαριασμό της Μητρόπολης. Στο εξώδικο ο κ. Λούλης αναφέρει επίσης ότι συστήθηκε και Ίδρυμα που επιδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα και ως ταμίας του ιδρύματος εμφανίζεται η σύζυγός του, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει καν. Σημειώνει ότι για το ζήτημα αυτό έχει δοθεί εντολή στους δικηγόρους του να προβούν σε ανάλογες  ενέργειες.

«Το λάθος μου ήταν -και το αντιλαμβάνομαι τώρα- ότι στο πρόσωπο του μητροπολίτη Δημητριάδος είδα τον αείμνηστο Χριστόδουλο. Γι’ αυτό και του εμπιστεύτηκα τα χρήματα», αναφέρει.

Ο κ. Λούλης αναφέρει ακόμη ότι το 2012 ζήτησε να γίνει συναινετική ανάκληση της δωρεάς, όμως και πάλι πείστηκε από τον κ. Ιγνάτιο, αντί για το ίδρυμα θα γινόταν βρεφονηπιακός σταθμός στην Αγριά. Αν και δεν είχε αυτή την επιλογή, όπως αναφέρει ο κ. Λούλης, τελικά δέχθηκε, αλλά με όρους και προϋποθέσεις και με αίτημα ένα ποσό περίπου 30.000 ευρώ να δοθεί για την κατασκευή ιερού τέμπλου στον ιερό ναό της Αγίας Άννης στη μνήμη της μητέρας του. Σημειώνει πως ο βρεφονηπιακός σταθμός είχε σχεδιαστεί να ανεγερθεί κοντά σε χείμαρρο και έτσι εκείνος έθεσε κάποιους όρους, κυρίως για την ασφαλή κατασκευή καθώς θα φιλοξενούσε παιδιά. Ένας από τους όρους του, όπως αναφέρει, θα ήταν η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού, ενώ εκείνος θα είχε την επίβλεψη και τις πληρωμές. Φαίνεται πως και αυτό δεν προχώρησε και έτσι ο αλευροβιομήχανος απέστειλε εξώδικο στις 3 Ιουνίου 2013. Αφήνει εντονότατες αιχμές για κακοδιαχείριση σημαντικών ποσών.

Ο κ. Λούλης λέει ότι όλη αυτή η ιστορία δημιούργησε μόνο πόνο και απογοήτευση τόσο στην οικογένειά του, όσο και στον ίδιο. Ως αποκλειστικά υπαίτιο καταγγέλλει το μητροπολίτη. Αναφέρει ακόμη ότι τα 13 αυτά χρόνια δεν είχε συγκληθεί, ούτε μία φορά, το εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων, ουδεμία «συμφωνία» υφίσταται, δηλώνει με το εξώδικο ο κ. Λούλης. Δηλώνει δε ότι την ολοκλήρωση του τέμπλου του ναού της Αγίας Άννης θα πραγματοποιήσει ο ίδιος, μετά την «απαράδεκτη άρνηση του μητροπολίτη» και καλεί τη Μητρόπολη να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια για το τέμπλο αυτό στο μέλλον. Και επιμένει, ζητώντας τώρα από το μητροπολίτη να δώσει τα χρήματα στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη.

Ιδιαίτερη σημασία, όπως ανέφερε στη «Θ» (το αναφέρει όμως και στο εξώδικο) θεωρεί ότι σε σχετική έρευνα του ιδίου και των νομικών του παραστατών στο διαδίκτυο για το Ίδρυμα, ανακάλυψε με κατάπληξη επίσης πως αφενός μεν ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τα Προγράμματα ΕΣΠΑ, επιδοτεί θέσεις εργασίας και εντάχθηκε το Ίδρυμα στο Πρόγραμμα αυτό. Επιδοτήθηκε για θέσεις εργασίας, ενώ στο Ίδρυμα «Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας Εύης Λούλη «Η Αγία Υπομονή» ουδεμία εργασία γίνεται εδώ και χρόνια –πλέον της δεκαετίας- και αυτό είναι απόλυτα αδρανές, συνεπώς η ένταξη στο πρόγραμμα αυτό κατά την άποψη του κ. Λούλη, δεν είναι σύννομη, δεδομένου δε ότι εμπλέκεται σ’ αυτή, πάντοτε εν αγνοία του, το όνομα του. Θα προβεί δε σε σχετική αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Στην αναφορά μου κρίνω αναγκαίο να δώσω και την απαραίτητη δημοσιότητα και αφετέρου δε ότι σε όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο απαραδέκτως φέρεται ως ταμίας του Ιδρύματος… η σύζυγός μου Άννα Λούλη (!), η οποία ουδεμία γνώση περί αυτού έχει, ουδέποτε εξεδήλωσε παρόμοια επιθυμία, ουδέποτε συνήνεσε σε κάτι τέτοιο, η δε χρήση του ονόματός της είναι αυθαίρετη και παράνομη και μάλιστα στην ευαίσθητη θέση του ταμία».

 

Η ΜητρόποληΔημητριάδος

Το περασμένο Σάββατο η Μητρόπολης Δημητριάδος έδωσε στη δημοσιότητα απάντηση στην εξώδικο πρόσκληση του κ. Λούλη. Στην απάντησή της αναφέρει:

«Εφόσον ο αξιότιμος  κ. Κωνσταντίνος Λούλης επιλέξει να ανακαλέσει τη δωρεά προς την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για την ανέγερση του Ιδρύματος Χρονίων Πασχόντων «Ίδρυμα Εύης Λούλη, η Αγία Υπομονή», ανάκληση την οποία η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θεωρεί αβάσιμη και αναιτιολόγητη, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θα αναμείνει την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώπιον της οποίας θα εκθέσει τα επιχειρήματά της και θα σεβαστεί την όποια απόφαση εκδοθεί.

Εν τω μεταξύ θα προχωρήσει τις εργασίες ολοκλήρωσης του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αγριά Μαγνησίας, οι οποίες βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, προκειμένου ο εν λόγω βρεφονηπιακός σταθμός, σε σύντομο χρονικό διάστημα να τεθεί σε λειτουργία (όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ιεράς Μητροπόλεως και Κωνσταντίνου Λούλη).

Επίσης θα σεβαστεί όλους του όρους υπό τους οποίους τελούσε η δωρεά και θα ικανοποιήσει όποια άλλη μεταγενέστερη επιθυμία του κ. Κωνσταντίνου Λούλη κρίνει δίκαιη και εύλογη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για την ανωτέρω δωρεά.

Τέλος η Ιερά Μητρόπολη θα συνεχίσει να τιμά και να μνημονεύει τον κ. Κωνσταντίνο Λούλη ως μεγάλο ευεργέτη της».

Δωρεές στον «αέρα»

Η υπόθεση του Κ. Λούλη σίγουρα δεν είναι η μοναδική. Εδώ και χρόνια βρίσκονται σε εκκρεμότητα άλλες δωρεές με χαρακτηριστική την περίπτωση της δωρεάς ασθενοφόρου του ευεργέτη Κ. Αντωνόπουλου από την Ζαγορά Πηλίου.

Η δωρεά αυτή χρονολογείται εδώ και μία περίπου δεκαετία. Η δωρεά είχε αποδέκτη το Νοσοκομείο Βόλου, όμως έως και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα υπήρξε πόρισμα αρμόδιου συμβουλίου του Νοσοκομείου Βόλου που ζητούσε να γίνει ενημέρωση της Εισαγγελίας για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών προς μη ικανοποίηση της δωρεάς.

Ρεπορτάζ: ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το