Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Καταπατημένα εκατοντάδες δημόσια ακίνητα

Πόρισμα «φωτιά» της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας για τη Μαγνησία
Πόρισμα «φωτιά» της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας για τη Μαγνησία

Εκατοντάδες αστικά και αγροτικά ακίνητα του Δημοσίου είναι καταπατημένα στη Μαγνησία, με αποτέλεσμα οι καταπατητές να καρπούνται έσοδα, που σε διαφορετική περίπτωση θα περιέρχονταν στο ελληνικό δημόσιο… Την ίδια ώρα πολίτες που θέλουν να πληρώσουν, για να αγοράσουν ένα δημόσιο ακίνητο, ταλαιπωρούνται χρόνια ολόκληρα με τη διαδικασία…

Τουλάχιστον 643 ακίνητα του Δημοσίου, αστικά και αγροτικά, έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων, είναι καταπατημένα στη Μαγνησία, σύμφωνα με πόρισμα της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας, του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μόλις το 10% των δημοσίων κτημάτων στο Νομό, να είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση, καθώς τα υπόλοιπα είτε είναι καταπατημένα, είτε ανταλλάξιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», που έφερε στη δημοσιότητα το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνας Χατζηθωμάογλου, πρόκειται για καταπάτηση παραλιακών εκτάσεων, ακόμη και εντός της ζώνης του αιγιαλού, αλλά και για οικόπεδα μέσα στο Βόλο, πάνω στα οποία κτίστηκαν ολόκληρα οικοδομήματα, τα οποία μάλιστα μισθώνονται. Καταπατημένα υπάρχουν επίσης στην Αργαλαστή, τη Ζαγορά Πηλίου, στην τοποθεσία Αγία Κυριακή Τρικερίου, στις Αλυκές, την Αγριά, στο Πεδίον του Άρεως Βόλου, στη Ν. Αγχίαλο, όπως επίσης και στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος).

«Όπως διαπίστωσα», αναφέρει στο πόρισμά της η κ. Χατζηθωμάογλου, «η Κτηματική Υπηρεσία Νομού Μαγνησίας δεν γνωρίζει ούτε καν την ακριβή θέση ορισμένων ανταλλάξιμων δημοσίων κτημάτων».

Η «Θ» επικοινώνησε με την προϊσταμένη της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας κ. Ελένη Μπαλατσούκα, λόγω απουσίας της κ. Χατζηθωμάογλου, η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη του πορίσματος.

Σε αυτό σημειώνεται πως «αν και αρκετά από τα δημόσια κτήματα -ορισμένα από τα οποία φέρονται και ως ανταλλάξιμα- ήταν εγγεγραμμένα στο Βιβλίο Κτημάτων της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Μαγνησίας, σε ελάχιστες περιπτώσεις ελήφθησαν μέτρα προστασίας τους. Σπάνια εκδόθηκαν πράξεις διοικητικής αποβολής, ή καταλογίστηκαν αποζημιώσεις αυθαίρετης χρήσης, ή εκδόθηκαν πρωτόκολλα κατεδάφισης για αυθαίρετες κατασκευές. Αρκετά μάλιστα απεκαλύφθη, ότι δεν ήταν καν καταχωρισμένα. Αποτέλεσμα; Να χάνονται τεράστια έσοδα για το Δημόσιο».

Στο πόρισμα αναφέρονται πλήθος ενεργειών και παραλείψεων της Κτηματικής Υπηρεσίας, που χαρακτηρίζονται από ελλιπείς έως και άρνηση εκτέλεσης αυτοψιών και επιβολής διοικητικών μέτρων. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, για τα μάτια του κόσμου επιβάλλονταν πρωτόκολλα κατεδάφισης, αλλά αυτά ουδέποτε κοινοποιούνταν στις αρμόδιες αρχές για εκτέλεση…

Η επιθεωρήτρια Θεσσαλίας ζήτησε το 2011 να διενεργηθούν αυτοψίες στα 643 δημόσια κτήματα και να επιβληθούν στους καταπατητές οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις. Όπως είναι γνωστόν, εναντίον του πρώην προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη και ύστερα από ΕΔΕ τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ήδη σε 100 φακέλους, από το σύνολο των 643 καταπατημένων δημοσίων κτημάτων, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, και μπαίνουν σε εφαρμογή ύστερα από χρόνια απραξίας τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία. Έπειτα από συνεδρίαση της επιτροπής δημοσίων κτημάτων επιβλήθηκε αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που καταπάτησαν μέρος από τα δημόσια κτήματα. Σε βάρος εταιρείας καταλογίσθηκε πρόστιμο 426.526 ευρώ και σε εταιρεία παιχνιδιών 345.440 ευρώ. Δώδεκα καταπατητές 11 στρεμμάτων στη θέση Πάλτση του Δήμου Ν. Πηλίου καλούνται να πληρώσουν 181.920 ευρώ και άλλοι δυο για καταπάτηση έκτασης 743 τ.μ. στην περιοχή Μάραθος του Δήμου Βόλου 31.622 ευρώ. Ανάλογο ποσό καταλογίστηκε επίσης σε δύο καταπατητές έκτασης 75 τ.μ. στον παλαιό αιγιαλό στο Δήμο Ζαγοράς. Για δημόσιο ακίνητο έκτασης 1.463 τ.μ. στο Πεδίον του Άρεως, που κατέχεται αυθαίρετα, καταλογίστηκε αποζημίωση 79.250 ευρώ, ενώ για άλλο ακίνητο 625 τ.μ. στην ίδια περιοχή το πρόστιμο ορίστηκε στα 22.716 ευρώ. Βαριά πρόστιμα, που συνολικά φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ, καταλογίστηκαν επίσης σε 19 πρώην καποδιστριακούς δήμους του Νομού Μαγνησίας, καθώς οι δήμαρχοι δεν απέδιδαν επί χρόνια, όπως προβλέπει ο νόμος, το 20% του τζίρου από παραχωρήσεις, που έκαναν σε ιδιώτες για απλή εμπορική χρήση αιγιαλού ή παραλίας…

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση καταπάτησης δημοσίων οικοπέδων αποτελεί στο Βόλο το κτήμα Μαλάκι, στον καποδιστριακό Δήμο Αρτέμιδας, το οποίο είναι καταχωρημένο στην Κτηματική Υπηρεσία ως παλαιός αιγιαλός έκτασης 10.607 τ.μ. Στο δυτικό και ανατολικό τμήμα του ανεγέρθηκε το 1978 συγκρότημα τριών πολυκατοικιών με 200 διαμερίσματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων καλούνται τώρα να καταβάλουν στο δημόσιο ταμείο συνολικά 1.452.000 ευρώ. Όλοι τους αρνούνται ότι γνώριζαν, προτού αγοράσουν, ότι επρόκειτο για δημόσια έκταση, σε μεγάλο μέρος της οποίας ο εργολάβος έκτισε το συγκρότημα των κατοικιών.

Πόρισμα «φωτιά»

Στο πόρισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 δεν διενεργήθηκαν καθόλου έλεγχοι και αυτοψίες στα δημόσια κτήματα (ούτε καν στα μεγάλα), για τη διαπίστωση τυχόν καταπάτησής τους και για την άμεση λήψη των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, με αποτέλεσμα να χαθούν αξιόλογα έσοδα για το Δημόσιο. Όπου για τους καταπατητές προσδιορίστηκε αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου, στα επιβληθέντα ποσά υφίστατο αδιαφάνεια και δεν ήταν σύμφωνα με τη μισθωτική αξία της κάθε περιοχής. Η Κτηματική Υπηρεσία λειτουργούσε χωρίς καμιά οργανωτική δομή. Η σημαντικότερη όμως ευθύνη του προϊσταμένου επικεντρώνεται κυρίως στο γεγονός, ότι κατά σύστημα χρέωνε μια υπόθεση σε διαφόρους υπαλλήλους, άσχετους πολλές φορές με την υπόθεση, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, να διενεργούνται αυτοψίες, να συντάσσονται τεχνικές εκθέσεις καταπάτησης, οι οποίες όμως παρέμεναν ανενεργές στο αρχείο της υπηρεσίας, εφόσον κανένας υπάλληλος δεν είχε ουσιαστικά την ευθύνη».

Σήμερα που το κράτος ψάχνει εναγωνίως έσοδα, υπάρχουν δημόσια κτήματα, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα, με συνέπεια η δημόσια ακίνητη περιουσία να βρίσκεται στο έλεος του καθενός. Αλλά και δημόσια κτήματα που θέλουν να τα αγοράσουν πολίτες, καταβάλοντας το ανάλογο τίμημα, τελικά παραμένουν ανεκμετάλλευτα και απούλητα, ενώ επικρατεί σε ορισμένες περιπτώσεις αλαλούμ όσον αφορά και αυτό ακόμη το εμβαδόν τους. Μόλις 10% των δημοσίων κτημάτων είναι αξιοποιήσιμα λόγω καταπατήσεων από το Δημόσιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το