Photo Gallery, Τοπικά

Καταδύσεις μαθητών στο λιμάνι της Σκιάθου

Για τη μελέτη του βυθού στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος

Το λιμάνι της Σκιάθου θέτουν στο επίκεντρο της ερευνητικής τους δραστηριότητας φέτος οι μαθητές του Γυμνασίου Σκιάθου οι οποίοι, αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα, θα ξεκινήσουν καταδύσεις για να μελετήσουν το βυθό, την υδρόβια ζωή, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται στον πυθμένα.

Το Γυμνάσιο Σκιάθου έχει παράδοση στην υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν γύρω στα 40 παιδιά. Μέσα από τη μελέτη στο λιμάνι θα εξεταστούν και τα υπόλοιπα οικοσυστήματα της περιοχής, όπως της λιμνοθάλασσας του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά μεταναστευτικά πουλιά.

Η εκπόνηση της έρευνας ήδη έχει ξεκινήσει και οι μαθητές είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι. Τα «μυστικά» στο βυθό του λιμανιού εγείρουν το ενδιαφέρον των εφήβων που αντιλαμβάνονται τη σημαντική σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και την εξέλιξη του τόπου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ενεργό υποστήριξη της διευθύντριας του σχολείου κ. Κατερίνας Κουρκούμπα.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ. Γιάννης Ζήκος τόνισε πως «το σχολείο μας εκπονεί φέτος, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας, ένα πολύ ενδιαφέρον περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα τα λιμάνια της Ελλάδας με έμφαση βέβαια στο λιμάνι της Σκιάθου. Στην έρευνα εξετάζουμε τη βιομηχανική κληρονομιά που μπορεί να έχει ένα λιμάνι, σε συνδυασμό με την ιστορία με το φυσικό περιβάλλον».

Οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι ποικίλες και αφορούν στην ανάδειξη της ιστορίας και του φυσικού περιβάλλοντος του λιμανιού καθώς και στην αποτύπωση της ύπαρξής του στα λογοτεχνικά κείμενα του Παπαδιαμάντη.

«Αφού μελετηθούν όλα αυτά τα στοιχεία, θα ακολουθήσει εκπαίδευση ορισμένων παιδιών στην αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση, υπό τις οδηγίες ενός διακεκριμένου και διαπιστευμένου εκπαιδευτή-ιδιοκτήτη καταδυτικού κέντρου. Και μετά τη θεωρητική διδασκαλία τους, θα ακολουθήσει η κατάδυση σε αρκετά σημεία του λιμανιού με σκοπό τη μελέτη του βυθού, της ζωής που υπάρχει εκεί και της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται. Τα παιδιά θα έχουν επιπλέον εξοπλισμό, όπως βίντεο και υποβρύχιες φωτογραφίες, ενώ θα αντλήσουν και δείγματα από υλικά του βυθού, όπως χώμα κάποια απορρίμματα, προκειμένου να εξακριβωθεί πόσο επιβαρημένη είναι η περιοχή από την τουριστική βιομηχανία. Παράλληλα θα γίνει και καθαρισμός του χώρου».

Η δράση και τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στους κάτοικους και τη σχολική κοινότητα.

Το Γυμνάσιο Σκιάθου ενεργοποιείται εδώ και χρόνια στην εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων εκδίδοντας μάλιστα μικρούς τόμους με την όλη δράση. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται ημιμαραθώνιοι ορεινού τρεξίματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το