Τοπικά

Ευκαιρίες απασχόλησης για απόφοιτους και επιχειρήσεις

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανταλλαγή Νέων Επιχειρηματιών» το Γραφείο Διασύνδεσης επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανταλλαγή Νέων Επιχειρηματιών» το Γραφείο Διασύνδεσης επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus for Young Entrepreneurs προσφέροντας σε νέους αλλά και σε έμπειρους επιχειρηματίες μια μοναδική εμπειρία διασυνοριακής ανταλλαγής.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος το Γραφείο Διασύνδεσης επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (και όχι μόνο) προσφέροντας μια νέα καινοτόμα υπηρεσία που στόχο έχει να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ. Παράλληλα το Γραφείο Διασύνδεσης προσφέρει σε υφιστάμενες επιχειρήσεις μια μοναδική ευκαιρία, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να επωφεληθούν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα φιλοξενώντας ένα νέο και φιλόδοξο άτομο χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

Το Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες (Erasmus for Young Entrepreneurs) είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής το οποίο προσφέρει σε νέους ή φιλόδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η ανταλλαγή εμπειριών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της παραμονής κοντά στον έμπειρο επιχειρηματία, γεγονός που βοηθά το νέο επιχειρηματία να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διοίκησης μίας μικρής επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας υποδοχής ωφελείται από τις νέες προοπτικές που παρέχονται για την επιχείρησή του/της και αποκτά την ευκαιρία να συνεργαστεί με εταίρους από άλλες χώρες ή να ενημερωθεί για νέες αγορές. Είτε είστε νέοι είτε ιδιαίτερα έμπειροι επιχειρηματίες, το πρόγραμμα μπορεί να παράσχει ισχυρή προστιθέμενη αξία στην επιχείρησή σας: στα πιθανά οφέλη περιλαμβάνεται η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, οι ευκαιρίες δικτύωσης στην Ευρώπη, οι νέες εμπορικές σχέσεις ή οι νέες αγορές στο εξωτερικό» σημειώνει ο κ. Χαράλαμπος Σαμαντζής, υπεύθυνος αγοράς εργασίας του ΓΔ  και ο οποίος συντονίζει τη συγκεκριμένη δράση.

Στο εν λόγω πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν:

–           Νέοι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή την έχουν ξεκινήσει ήδη εντός της τελευταίας τριετίας.

–           Έμπειροι επιχειρηματίες οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ή διευθυντές μικρής ή μεσαίας επιχείρησης στην ΕΕ.

Σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του συγκεκριμένου προγράμματος, ο κ. Σαμαντζής διευκρινίζει: «Το πρόγραμμα έχει μόλις ξεκινήσει και η πρόσκληση για συμμετοχή αφορά όλους τους νέους και έμπειρους επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε απευθείας στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.erasmus-entrepreneurs.eu, είτε επικοινωνώντας με το Γραφείο Διασύνδεσης του ΠΘ». Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο αλλά και την ηλικιακή ομάδα σε όσους το επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Επιχειρηματίες

Όσον αφορά στους νέους επιχειρηματίες που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή την έχουν ξεκινήσει ήδη εντός της τελευταίας τριετίας, «ως επίδοξοι ή νεοσύστατοι επιχειρηματίες, σίγουρα χρειάζεστε μια καθοδήγηση από πρώτο χέρι. Η επαγγελματική κατάρτιση από έναν έμπειρο επιχειρηματία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή κατεύθυνση και να λειτουργήσετε τη δικιά σας εταιρείας με επιτυχία» επισημαίνει ο κ. Σαμαντζής.

Από την άλλη, οι έμπειροι επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ή διευθυντές μικρής ή μεσαίας επιχείρησης στην ΕΕ, έχουν κι αυτοί λόγους να φιλοξενήσουν ένα νέο επιχειρηματία, σύμφωνα με τον κ. Σαμαντζή. «Μπορείτε να εμπνευστείτε από τις φρέσκιες ιδέες και τις νέες δεξιότητες ενός δυναμικού νέου επιχειρηματία. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τις γνώσεις του από άλλες ευρωπαϊκές αγορές και να αναπτύξετε τις διεθνείς επαφές σας, χωρίς να βγείτε καν από το γραφείο σας. Η ανταλλαγή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για να βρείτε νέες ευκαιρίες για την επιχείρησή σας» υπογραμμίζει ο ίδιος και διευκρινίζει «και χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση».

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά σε όλες οι επιχειρήσεις, από όλους τους κλάδους της οικονομίας συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό.

Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι πραγματικά εξαιρετικά μεγάλο. «Ήδη από το προηγούμενο κύκλο υλοποίησης το Γραφείο Διασύνδεσης συγκέντρωσε περισσότερες από 50 αιτήσεις για συμμετοχή από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ περισσότερα από 150 άτομα είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον!. Εκτός από τους νέους, φιλόδοξους επιχειρηματίες που δήλωσαν συμμετοχή πολλές ήταν και οι επιχειρήσεις που φιλοξένησαν νέους επιχειρηματίες από χώρες της ΕΕ εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη νέα φάση υλοποίησης του προγράμματος που μόλις ξεκίνησε το Γραφείο Διασύνδεσης φιλοδοξεί να ξεπεράσει τον αριθμό των αιτήσεων δίνοντας την ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό νέων και έμπειρων επιχειρηματιών να συμμετάσχουν» τονίζει ο υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης.

Κλείνοντας, ο κ. Σαμαντζής, αναφερόμενος στο ρόλο του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, σημειώνει: «Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λειτουργεί ως ενδιάμεσος εταίρος στο πρόγραμμα, διευκολύνοντας τόσο αρχικά όλους τους ενδιαφερόμενους να κάνουν την αίτηση τους, όσο και μετέπειτα στη σύνδεση μεταξύ Νέου Επιχειρηματία και Επιχειρηματία Υποδοχής. Το Γραφείο Διασύνδεσης θα αναλάβει την οικονομική υποστήριξη των συμμετεχόντων ενώ παράλληλα  θα προσφέρει  συστηματική υποστήριξη σε όλους τους ΝΕ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα του εξωτερικού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το