Photo Gallery, Τοπικά

Εγκαινιάστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Κεραμιδίου

Στο πρώην Παρθεναγωγείο στεγάζονται οι πολιτιστικές δράσεις

Τα εγκαίνια του κτιρίου που παλιά στεγαζόταν το Παρθεναγωγείο και πλέον χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Κεραμίδι, παρουσία πολλών κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής Ρήγα Φεραίου.

Το κτίριο ανακαινίστηκε μετά από παρέμβαση της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, τη συνδρομή του Δήμου και της Κοινότητας Κεραμιδίου, ενώ βοήθησαν και οι κάτοικοι.

Μετά από αρκετά χρόνια το Κεραμίδι αποκτά ένα δικό του σημείο αναφοράς για την πολιτιστική και κοινωνική δημιουργία και μάλιστα σε ένα κτίριο με ιδιαίτερη ιστορία στα τοπικά εκπαιδευτικά δρώμενα.

Το κτίριο λειτουργεί ουσιαστικά από το περασμένο καλοκαίρι και ανήκει πλέον, μετά την παραχώρηση από το Δήμο, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμιδίου.

Εκεί παλιά στεγαζόταν το Παρθεναγωγείο, ενώ για αρκετά χρόνια μέχρι και το 1943 στεγαζόταν το σχολείο της περιοχής. Το κτίριο, που είναι κληροδότημα Συγγρού, είχε να λειτουργήσει 70 περίπου χρόνια.

Από το περασμένο καλοκαίρι όμως αποτελεί τη νέα κυψέλη πνευματικής δημιουργίας και πολιτισμού για τους κάτοικους. Στο κεντρικό τμήμα του νεοκλασικού κτιρίου βρίσκεται η αίθουσα εκδηλώσεων που μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 150 άτομα. Επίσης έχουν δημιουργηθεί ακόμη δύο χώροι, ο ένας που χρησιμοποιείται ως δανειστική βιβλιοθήκη και ο δεύτερος για την έκθεση τοπικών παραδοσιακών αντικειμένων, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσει εκεί Λαογραφικό Μουσείο.

Την κορδέλα του ανακαινισμένου κτιρίου, έκοψε η δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία η λειτουργία του συγκεκριμένου κτιρίου.

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως «το συγκεκριμένο ιστορικό κτίριο «ξαναζωντανεύει» και ανοίγει ξανά τις πόρτες του στην τοπική κοινωνία και στην ανθρώπινη δημιουργία, αυτή τη φορά φιλοξενώντας πολιτιστικές δραστηριότητες με την επιμέλεια και εποπτεία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

Ένα κτίριο με πλούσια ιστορία, με πολλές μνήμες, τάσεις και αξίες μιας άλλης εποχής, έρχεται τώρα να φιλοξενήσει και να περιφρουρήσει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και να αποτελέσει εφαλτήριο για νέα δημιουργία. Παράλληλα, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του αποτελεί κόσμημα για την περιοχή και μαγνήτη για τον κάθε επισκέπτη».

Πρόσθεσε δε πως «ως Δήμος Ρήγα Φεραίου εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για την εξέλιξη αυτή και την απόδοση στην τοπική κοινωνία ενός έργου που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην κοινωνική, παραγωγική και πολιτιστική εξωστρέφεια της περιοχής. Θέλουμε να τονίσουμε τις προσπάθειες της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας που συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής, των ίδιων των κατοίκων που συνέδραμαν και των υπόλοιπων φορέων.

Σε όλο αυτό το εγχείρημα ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στάθηκε αρωγός στη διάθεση εξοπλισμού και την προώθηση όλων των σχετικών διαδικασιών, γιατί η επένδυση στον πολιτισμό είναι επένδυση στην πρόοδο. Επίσης αποδεικνύεται πως, παρά την κρίση, η θέληση και η συνεργασία είναι τα μυστικά για να δημιουργούμε και να προσφέρουμε στους δημότες δομές, υπηρεσίες, κτίρια που θα τα αξιοποιήσουν. Με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τεχνοτροπία του, την ασίγαστη πολιτιστική παράδοση και την πλούσια κοινωνική και οικονομική δυναμική της περιοχής αυτής, το Κεραμίδι μπορεί και πρέπει να γίνει το σύμβολο ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα συσπειρώσει ξανά τον κόσμο να γυρίσει στα πάτρια εδάφη και να δημιουργήσει εδώ, αξιοποιώντας στο ανεξάντλητο φυσικό περιβάλλον που το περιβάλλει. Γι’ αυτό και ο επόμενος στόχος είναι το κτίριο αυτό να αποτελέσει τόπο δράσεων, εκδηλώσεων, δημιουργικών πρωτοβουλιών που θα κάνουν ευρύτερα γνωστή την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το