Τοπικά

Βόλος: Απεργία των εργαζομένων στο εμπόριο

ΑΓΟΡΑ ΒΟΛΟΣ

Με απεργία αύριο Κυριακή απαντούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) προκήρυξε πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στην εφαρμογή του μέτρου.

«Για πρώτη φορά, μετά το 1908 που καθιερώθηκε στη χώρα μας η Κυριακή – αργία, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη σχεδόν τη χώρα θα λειτουργήσουν Κυριακή» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και υπογραμμίζουν πως «εμείς οι εργαζόμενοι στο εμπόριο λέμε ποτέ την Κυριακή». Απεργιακή συγκέντρωση αύριο Κυριακή στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, έχει προαναγγείλει ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Βόλου & Ν. Ιωνίας καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία. «Καταγγέλλουμε πολυκαταστήματα και πολυεθνικές εταιρείες που πρωτοστατούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ έχουν εργαζόμενους απλήρωτους από 4 έως 7 μήνες, σε εργασιακές συνθήκες «γαλέρας – εργασιακής αποστράγγισης» και με τη μαύρη εργασία να αυξάνεται κατακόρυφα σε όλα τα καταστήματα. Να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην επιβολή της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, αφού ως εργαζόμενοι δεν υπογράψαμε καμία σύμβαση που να δείχνει τη σύμφωνη γνώμη μας στο να εργαζόμαστε Κυριακές. Συνεπώς, καθιστάτε παράνομο να καλούνται οι εργαζόμενοι να δουλέψουν Κυριακές. Και μία υπενθύμιση, το 75% της κυριακάτικης εργασίας δεν πρόκειται να αποδοθεί στους εργαζόμενους, καθώς δεν αποδόθηκε σε αρκετούς εργαζόμενους και πέρυσι την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα σε όλη τη χώρα. Βέβαια, αποτελεί ειρωνεία η αναμονή της απόδοσης του 75% για την κυριακάτικη εργασία, τη στιγμή που δεν αποδίδονται τα κανονικά δεδουλευμένα τόσων μηνών στους εργαζόμενους. Καλούμε τους πολίτες – καταναλωτές της Μαγνησίας να μποϊκοτάρουν όσα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν την Κυριακή. Γιατί οι αμέσως επόμενοι στη σειρά για να δουλέψουν Κυριακή, θα είμαστε όλοι εμείς. Καλούμε μικρομεσαίους εμπόρους να συνταχθούν μαζί μας σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα, ώστε να καταργήσουμε το βάρβαρο νόμο που απειλεί να βάλει λουκέτο στην οικονομία της πόλης μας. Τέλος καλούμε όλους και όλες σε συμμετοχή στην απεργία στις 6/11/13 της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας».

«Ποτέ την Κυριακή»

Οι έμποροι του Βόλου και της Ν. Ιωνίας συνεχίζουν να αντιδρούν στο άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, υπογραμμίζοντας πως αυτό που λείπει από τους καταναλωτές δεν είναι ο χρόνος, αλλά τα χρήματα.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να καταλάβουν πως αυτό το μέτρο, που είναι προς όφελος μόνο των πολυκαταστημάτων, δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει οι ίδιοι να το ακυρώσουν στην πράξη, διαφορετικά θα ακολουθήσει καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους. Πιστεύω ότι οι καταναλωτές θα δώσουν την απάντηση» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Τσέλιος.

Ακόμη κι αν τα εμπορικά μείνουν κλειστά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει το ίδιο και για τα άλλα καταστήματα. Εδώ και μέρες στις τηλεοράσεις παίζουν διαφημίσεις μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που παρουσιάζουν προσφορές, οι οποίες λήγουν την Κυριακή. Σε ό,τι αφορά στο Βόλο, ο κ. Τσέλιος δήλωσε πως δεν γνωρίζει ποια πολυκαταστήματα θα είναι ανοιχτά, ωστόσο την Κυριακή θα γίνει βολιδοσκόπηση για το ποιοι τελικά πειθάρχησαν στην απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και ποιοι όχι.

-Το Δ.Σ. του Συλλόγου Χρυσοχόων και Ωρολογοποιών Ν. Μαγνησίας, με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, συνεδρίασε έκτακτα και αποφάσισε ομόφωνα να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα των μελών του Συλλόγου.

 

Η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών

Από την πλευρά της, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (Παράρτημα Βόλου) σε ανακοίνωσή της εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο τέλος της κυριακάτικης αργίας.

Όπως αναφέρει, «με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει την εξυπηρέτηση των μεγαλέμπορων, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, που με τη σειρά τους στοχεύουν, με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, στο να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, μεγαλώνοντας την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης».

Η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών προειδοποιεί ότι η κατάργηση της «Κυριακής – αργίας», εκτός του ότι θα επιφέρει σοβαρότατα πλήγματα στο εμπόριο, θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την κατάργησή της και στους υπόλοιπους κλάδους.

«Καλούμε τους εργαζόμενους-καταναλωτές, να αντισταθούν σθεναρά στη μεθοδευμένη αυτή στόχευση της κυβέρνησης, της τρόικας, των μονοπωλίων και των εργοδοτών, και να μποϊκοτάρουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αρνούμενοι να κάνουν τις αγορές τους την Κυριακή» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας καταδικάζει την προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας να βάλουν στο χέρι την αργία της Κυριακής. Στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εμπόριο και των αυτοαπασχολούμενων στις 3 Νοέμβρη, την πρώτη Κυριακή δηλαδή που τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν, με βάση τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης. «Καλούμε τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, τις χιλιάδες εργαζόμενες στο εμπόριο να απαντήσουν: Την Κυριακή δεν την έχουμε για τα αφεντικά! Τη θέλουμε για εμάς!».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το