Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αρκούδα τελικά το μεγάλο ζώο στο Πήλιο

Προκύπτει από την εξέταση στοιχείων επιστημόνων του «Αρκτούρου»
Προκύπτει από την εξέταση στοιχείων επιστημόνων του «Αρκτούρου»

Για αρκούδα, ηλικίας περίπου πέντε ετών, πιθανότατα γένους αρσενικού, κάνουν λόγο οι επιστήμονες από τον «Αρκτούρο» ολοκληρώνοντας τον έλεγχο των στοιχείων που πήραν από το Πήλιο. Από τον εργαστηριακό έλεγχο επιβεβαιώνεται πως η παρουσία του μεγάλου ζώου στο Πήλιο είναι αρκούδα, περίπου πέντε ετών, ωστόσο παραμένει άγνωστο από πού ήρθε και κυρίως για πόσο θα παραμείνει στο Πήλιο. Και τούτο επειδή, όπως ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες του «Αρκτούρου», η βιοποικιλότητα του Πηλίου προσφέρεται για την επιβίωση της αρκούδας.

Οι εμπειρογνώμονες του «Αρκτούρου» επισκέφθηκαν το Πήλιο την περασμένη εβδομάδα, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Αντώνογλου, κατόπιν αναφορών για ζημιές σε μελίσσια. Μάλιστα χθες έγινε νέα αναφορά από μελισσοκόμο για ζημιές σε κυψέλες μελισσών.

Το επόμενο βήμα της δημοτικής αρχής τώρα θα είναι η αποστολή εγγράφου προς το Δασαρχείο Βόλου, την Περιφέρεια και το Υπουργείο, που είναι κατά το Νόμο οι φορείς στην ευθύνη των οποίων εμπίπτει η ασφάλεια, τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο, όμως, και του ίδιου του ζώου, που είναι προστατευόμενο είδος.

Άλλωστε εκ των εμπειρογνωμόνων κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε πως η συνεργασία πρέπει να είναι συνεχής ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση, το Δασαρχείο και τον «Αρκτούρο».

Μάλιστα, προτείνει τη ραδιοσήμανση του ζώου, ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις του, κάτι που θα ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής. Αυτό όμως έχει αρκετό μεγάλο κόστος, διευκρινίζει.

«Εφόσον η αρκούδα καταστεί πηγή ζημιών και συνεπώς κριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγκαία η απομάκρυνσή της, θα πρέπει να ανευρεθεί η περιοχή που θα είναι πρόθυμη να τη δεχτεί. Και το ζητούμενο είναι να βρεθεί η περιοχή, καθώς δεν υπάρχουν πολλές επιλογές» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Σημειώνεται, πάντως, ότι υπάρχει πρόβλεψη για καταβολή αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ στους γεωργούς και κτηνοτρόφους που τυχόν υποστούν ή υπέστησαν ζημιές.
Για μια ακόμη φορά, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε, ότι η αρκούδα δεν επιτίθεται ποτέ σε άνθρωπο, αλλά αντίθετα προτιμά να τον έχει σε… ασφαλή απόσταση. Ακόμη κι όταν βρεθεί στην ανάγκη να προστατεύσει τα μικρά της, περιορίζεται στον εκφοβισμό του, για να τον αποτρέψει.

Οι εμπειρογνώμονες του «Αρκτούρου» συνεργάστηκαν κατά την παραμονή τους στο Πήλιο με τη δημοτική αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, το Δασαρχείο και αρκετούς κατοίκους για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία της έρευνάς τους. Παράλληλα ενημέρωσαν τους κατοίκους τόσο στη Ζαγορά όσο και την Μακρινίτσα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως απαιτείται και συνεργασία με τον Δήμο Βόλου δεδομένου ότι η Μακρινίτσα -όπου εμφανίστηκαν ίχνη του ζώου- ανήκει διοικητικά στο Βόλο.

Σε συγκέντρωση κατοίκων την περασμένη Παρασκευή στη Μακρινίτσα, όπως ανέφερε ο επιστήμονας του «Αρκτούρου», «ο κόσμος δείχνει ανήσυχος και φοβισμένος», προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση που συναντήσουμε το ζώο δεν πρέπει να του επιτεθούμε». «Από τα σημάδια που άφησε, κυρίως από τα σημεία των ζημιών, αντιλαμβανόμαστε πως είναι ένα νεαρό, απερίσκεπτο και άπειρο ζώο» είπε. Πρόσθεσε πως «γίνεται επιθετικό μόνο αν δεχτεί επίθεση» και επισήμανε πως «πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αρκούδα έχει καλή όσφρηση και ακοή, μικρό όμως οπτικό πεδίο».

Σημείωσε πως μπορεί να ήρθε στο Πήλιο από τον Όλυμπο ή το Μαυροβούνι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

2 Comments

  1. Να είναι καλά οι κύριοι που ήρθαν και μας έβγαλαν απο μερικές αμφιβολίες . Δεν ήξερα για τον Αρκούρου αλλά απο την στιγμή που ήρθε κλιμάκιο επιστημών κατάλαβα ότι είναι σοβαροί και με γνώσεις πάνω στο αντικείμενο , χωρίς φανφάρες και τύμπανισμους μεθοδικοι και άξιοι . Ενα μεγάλο μπράβο στον Αρκτουρο και κατ´ επέκταση στους επιστήμονες του αλλά και στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης που τους κάλεσαν .
    Δημήτριος Λιοντος
    Ιατρός

  2. Εάν η εμφάνιση του ζώου οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια τότε ο υπαίτιος ακουσίως υπέγραψε την θανατική καταδίκη του. Ήδη έχουν ξεσηκωθεί αγρότες που κόπτονται για τις καλλιέργειες (και έχουν μερικώς δίκαιο) συνεπικουρούμενοι από λαθροθήρες, λοθροϋλοτόμους και δυναμιτιστές αλιείς που ευδοκιμούν στο Πήλιο για τον αφανισμό του θηρίου. Δεν γνωρίζω πόσοι ακριβώς οπλοφόροι θα στήσουν ενέδρα στην επερχόμενη πανσέληνο στις απόμακρες πλαγιές για να έχουν στο σαλόνι τους κυνηγετικό τρόπαιο προβιά αρκούδας, όμως γνωρίζω από τους πυροβολισμούς που ακούγονται σε περίπτωση χιονόπτωσης και απαγόρευσης του κυνηγίου ότι είναι αρκετοί οι παρανομούντες. Η ενέδρα στο φως του φεγγαριού είναι ο προσφιλής τρόπος για τον αποδεκατισμό των αγριογούρουνων. Η θηλειές είναι μάλλον αδύνατο να συγκρατήσουν το θηρίο. Είναι και τα δολώματα κυρίως σε ψάρια με τα οποία εξολοθρεύονται τα ΕΠΙΒΛΑΒΗ θηράματα και όχι μόνο. Σε λίγες μέρες θα εκλείψουν οι μαρτυρίες για το θηρίο, όχι επειδή επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον αλλά επειδή δεν θα ευρίσκεται στη ζωή.

Μοιραστείτε το