Photo Gallery, Τοπικά

Αναζητούν διέξοδο στις μετεγγραφές

Καθώς οικογένειες φοιτητών δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδά τους

 

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον φοιτητών και γονέων που επικοινωνούν με τις Γραμματείες των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να ενημερωθούν σχετικά με τις μετεγγραφές. Βάσει του ποσοστού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορούν να μετεγγραφούν μέχρι και 150 περίπου άτομα, αρκεί βέβαια να καλύπτουν τις προϋποθέσεις με το εισόδημα. Το υπουργείο Παιδείας ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τη σχετική εγκύκλιο, αλλά η αγωνία έχει κορυφωθεί.

Πολλοί γονείς με πετσοκομμένους τους μισθούς τους ή αρκετοί και άνεργοι, αδυνατούν να συντηρήσουν δύο σπίτια σε διαφορετικές πόλεις για τις σπουδές των παιδιών τους. Οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες, τα έξοδα πολλά και η κίνηση του υπουργείου Παιδείας να δώσει ακόμη μία ευκαιρία σε χιλιάδες οικογένειες, ώστε τα αδέλφια να φοιτούν στον ίδιο τόπο, φαίνεται ως λυτρωτική.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι εδώ και μερικές ημέρες που το θέμα προβάλλεται και από τα ΜΜΕ, τα τηλέφωνα στις Γραμματείες των Τμημάτων έχουν «σπάσει» από γονείς που ρωτούν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες.

Όπως τόνισε υπάλληλος από Γραμματεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων, «το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Οι γονείς, αλλά και οι φοιτητές επικοινωνούν ζητώντας να μάθουν πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις, αλλά και άλλες λεπτομέρειες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οικογενειών που τα παιδιά τους φοιτούν σε δύο διαφορετικές πόλεις και τα έξοδα είναι πάρα πολλά».

Βέβαια, όπως πρόσθεσε η ίδια «ακόμη το υπουργείο Παιδείας δεν έχει αποστείλει στα Τμήματα τη σχετική εγκύκλιο, με αποτέλεσμα η αγωνία να κορυφώνεται. Εννοείται πως οι  ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να μετεγγραφούν άμεσα, ώστε να προλάβουν την έναρξη του θερινού εξαμήνου.

Εδώ και δύο χρόνια οι μετεγγραφές είχαν καταργηθεί και οι υποψήφιοι από τις ειδικές κατηγορίες δήλωναν στο μηχανογραφικό τους τις θέσεις που δίνονταν σε κάθε Τμήμα. Την περασμένη χρονιά εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περίπου 350 υποψήφιοι από ειδικές κατηγορίες, όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι.

Μπροστά όμως στη δίνη της οικονομικής κρίσης το υπουργείο αναγκάστηκε στη μέση της ακαδημαϊκής χρονιάς να δώσει το δικαίωμα σε 12.000 φοιτητές να σπουδάσουν μαζί με τα αδέλφια τους.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει το θετικό στοιχείο ότι διαθέτει στο Βόλο δώδεκα Τμήματα, οπότε αρκετές περιπτώσεις αδελφών που σπουδάζουν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε στη Βουλή πριν μερικές ημέρες και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να διευθετήσει κάποιες λεπτομέρειες. Πάντως ακόμη εκκρεμεί η υποβολή των αιτήσεων που θα γίνει ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Προϋπόθεση το εισόδημα

Δικαίωμα να ζητήσουν μετεγγραφή έχουν όλοι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων της περυσινής χρονιάς 2011-2012, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2011 δεν ξεπερνά τις 7.500 ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους πάσχοντες επιτυχόντες, όσους έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνων σε συγγενή Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και για τους επιτυχόντες των οποίων οι γονείς υπήρξαν άνεργοι για δέκα μήνες εντός του 2012, το κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειάς τους υπολογίζεται στο διπλάσιο, δηλαδή στις 15.000 ευρώ.

Η πλήρης λίστα ασθενειών που αποτελεί συμπληρωματικό κριτήριο ασθενειών θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας την 1η Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές που καλύπτουν τα κριτήρια, είναι περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις, τότε θα ισχύσουν κάποια κριτήρια προτεραιότητας. Πρώτη προτεραιότητα έχουν οι φοιτητές με προβλήματα υγείας, ακολουθούν τα αδέλφια (ενεργών) φοιτητών, οι συγγενείς πασχόντων και οι ορφανοί, τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και τέλος τα μόρια εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν, είναι 1) εκκαθαριστικό των εισοδημάτων του 2011, 2) βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας των γονέων ή κηδεμόνων που αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι ή ήταν άνεργοι εντός του 2012, 3) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, 4) γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από κρατικούς φορείς για τους ίδιους ή για γονείς ή για τέκνα ή για αδελφούς ή για συζύγους, 5) βεβαίωση σπουδών αδελφού ή αδελφής από το Τμήμα στο Τμήμα που φοιτά, 6) βεβαίωση πως είναι τέκνο θύματος τρομοκρατίας.

Έναρξη εξεταστικής 

Ξεκίνησε προχθές Δευτέρα η εξεταστική χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι εβδομάδες εξετάσεων θα είναι τρεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το