Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ ΜΠΑΣΙΟΥΚΑ: Σελίδες μυστηρίου

 

«Είναι ένα παιχνίδι το αστυνομικό είδος, στο οποίο λαμβάνεις μέρος για να μετρήσεις τις δυνάμεις σου»
«Είναι ένα παιχνίδι το αστυνομικό είδος, στο οποίο λαμβάνεις μέρος για να μετρήσεις τις δυνάμεις σου»

Συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και από τα ιδρυτικά στελέχη της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας, η Αθηνά Μπασιούκα, μας μίλησε για την άνθηση της αστυνομικής λογοτεχνίας, που παρατηρείται έντονη τα τελευταία χρόνια τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, για τις νέες εκδοτικές τάσεις ενώ «έλυσε το μυστήριο» αποκαλύπτωντάς μας τα επόμενα συγγραφικά της σχέδια.

Συνέντευξη: ΔΑΝΑΗ ΠΙΚΟΥΛΑ

Ποιο είναι το θέμα του νέου σας διηγήματος και πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει;

Πρέπει να σας πω ότι είμαι λίγο μυστικοπαθής, όσον αφορά τα βιβλία που γράφω. Τα διαβάζω μόνο εγώ και μία φίλη μου, στην οποία τα στέλνω με mail. Σίγουρα όμως μπορώ να σας πω ότι είμαι σε μια φάση που μελετάω ώστε να μάθω όλα αυτά που μου χρειάζονται προκειμένου να γράψω. Στις περισσότερο άμεσες δουλειές μου, όμως, συγκαταλέγεται μία συλλεκτική συλλογική έκδοση που θα κάνουμε με τα μέλη της ομάδας δημιουργική γραφής του Διονύση Λεϊμονή στην οποία συμμετέχω και στην οποία έχω γράψει ένα διήγημα με στοιχεία θρίλερ, το «Πρόσκληση σε δείπνο». Επίσης, αυτές τις μέρες ολοκληρώνω το αστυνομικό μου διήγημα με τίτλο «Έγκλημα στο Λος Άντζελες» το οποίο θα συμπεριληφθεί σε έναν βιβλίο που συγγράφουμε αστυνομικοί συγγραφείς, όλοι μας μέλη της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ). Όπως βλέπετε, οι συλλογικοί τόμοι είναι μία εκδοτική τάση πλέον.

Για ποιό λόγο επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα;

Το «Έγκλημα στο Λος Άντζελες» το εμπνέυστηκα από την απόλυτη ταινία τρόμου όλων των εποχών, το Ψυχώ. Εκτυλίσσεται στο Λος Άντζελες του σήμερα και του 1960, χρονιά που ο Χίτσκοκ έβγαλε την ταινία και με κάποιο τρόπο στο διήγημά μου υπάρχουν αναφορές σε αυτή, αφού χρησιμοποιώ πρόσωπα από το περιβάλλον του σκηνοθέτη. Γενικότερα, πρέπει να σας πω ότι πολύ πρόσφατα ανακάλυψα το μεγαλείο του Χίτσκοκ και υποκλίθηκα στο ταλέντο του.

Γιατί επιλέξατε ως είδος την αστυνομική λογοτεχνία;

Διότι μου δίνει πολλά κίνητρα για να «παιδέψω» το μυαλό μου. Είναι ένα παιχνίδι το αστυνομικό είδος, στο οποίο λαμβάνεις μέρος για να μετρήσεις τις δυνάμεις σου. Ερωτήματα όπως «Θα γράψω κάτι αρκετά έξυπνο;» ή «Θα καταφέρω να αιφνιδιάσω τον αναγνώστη;» σου δίνουν το ερέθισμα για να στήσεις έναν γρίφο. Μην ξεχνάμε όμως πόσο περίπλοκο είναι το έγκλημα από την φύση του. Σε κάποιες περιπτώσεις εγκλημάτων, ο δολοφόνος έχει χαρακτηριστικά που αγγίζουν τα όρια της ευφυϊας. Θυμηθείτε τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, μία πολύ γνωστή περίπτωση. Το τι κάνει έναν άνθρωπο να λειτουργήσει έτσι, είναι πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της ψυχολογίας, που προσωπικά μου αρέσει να το ψάχνω μέσα από την αστυνομική λογοτεχνία.

Ποια η θέση της αστυνομικής λογοτεχνίας στις βιβλιοθήκες του κοινού σήμερα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια;

Η αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα, ειδικότερα την δεκαετία που μας  πέρασε γνώρισε μεγάλη άνθηση αφού κυκλοφόρησε μεγάλος αριθμός βιβλίων του είδους. Είναι ωστόσο γεγονός ότι οι αναγνώστες θα φτάσουν στις περισσότερες περιπτώσεις στο ταμείο με ένα βιβλίο συναισθηματικού περιεχομένου. Παγκοσμίως, έπειτα από την επέλαση των – πολύ ενδιαφέροντων – βιβλίων με θεωρίες συνομωσίας («Κώδικας Da Vinci»), ζούμε την έκρηξη του σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος («Το κορίτσι με το τατουάζ»).

Περιγράψτε μας εν συντομία τις δραστηριότητες της ΕΛΣΑΛ. Ποιά ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία της;

Η ΕΛΣΑΛ είναι μία κλειστή λέσχη της οποίας μέλη είμαστε οι περισσότεροι σύγχρονοι έλληνες αστυνομικοί συγγραφείς. Μετράει περίπου τρία χρόνια ζωής και είναι για εμάς ένα σημείο αναφοράς, αφού κατά μία έννοια μας οργάνωσε και μας έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούμε συστηματικά με το αντικείμενο που αγαπάμε, εκείνο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Στόχος μας είναι η διάδοση της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα, πράγμα που το πετυχαίνουμε κατά κύριο λόγο με τα βιβλία που έχουμε βγάλει («Είσοδος Κινδύνου» και «Επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα») και με τις εκδηλώσεις που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα. Πριν λίγο καιρό μάλιστα, κάναμε μία παρουσίαση στον Βόλο.

*Η Αθηνά Μπασιούκα είναι συγγραφέας από τα 24 της χρόνια. Το αστυνομικά της μυθιστορήματα είναι «Ο φόνος είναι μια εύκολη υπόθεση», «Άγ(ρ)ιο έγκλημα στην Αθωνική Πολιτεία» ενώ έχει γράψει διηγήματα για τα βιβλία «Είσοδος κινδύνου» και «Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα». Το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο σχέσεων «Ο άντρας που θα παντρευτώ… 99+1 μύθοι για τις σχέσεις», που την έκανε γνωστή σε μεγάλο μέρος του γυναικείου αναγνωστικού κοινού. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Της αρέσει να ταξιδεύει και να μαγειρεύει μέχρι τελικής πτώσεως. Τις μαγειρικές της εμπειρίες, ξεκίνησε πρόσφατα να τις καταγράφει στο blog της diningatmyplace.blogspot.gr το οποίο έχει ως θεματολογία του τα δείπνα που κάνει στους φίλους της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το