Τοπικά

Έναρξη λειτουργίας της λέσχης εργαζομένων και νεολαίας

Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας άρχισε να λειτουργεί σε χώρο επί της οδού Μεταμορφώσεως 19, όπου εκτός από την κοινωνική συναναστροφή, θα αναπτύσσονται δραστηριότητες στον πολιτισμό, την ενημέρωση για τα εργατικά δικαιώματα, ενώ μεταξύ άλλων θα διεξάγονται και μαθήματα αλληλεγγύης.

Η λέσχη εργαζομένων και νεολαίας θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη από τις 8 μέχρι τις 12 το βράδυ, την Παρασκευή από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ και την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 το βράδυ. Οι παρευρισκόμενοι στη λέσχη θα μπορούν να συζητούν, να πίνουν καφέ ή ποτό σε τιμές χαμηλές, ενώ θα προάγεται και η κοινωνική συναναστροφή.

Εβδομαδιαία θα λειτουργούν ομάδες καταγραφής και συζήτησης των εργατικών δικαιωμάτων, όπου ο εργαζόμενος λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει θα μπορεί να πληροφορηθεί τους νέους νόμου για διάφορα ζητήματα.

Επίσης, στη λέσχη θα λειτουργούν και μαθήματα αλληλεγγύης φροντιστηριακού τύπου για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και φοιτητές που θα παρέχονται από τα ίδια τα μέλη της Λέσχης. Επίσης θα διεξάγονται σεμινάρια για διάφορα ζητήματα, όπως καλλιέργειας λαχανόκηπων. Παράλληλα, θα λειτουργεί και ένα απεργιακό ταμείο, στο οποίο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται για να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Στο χώρο της λέσχης θα φιλοξενείται δανειστική βιβλιοθήκη και θα γίνονται κινηματογραφικές προβολές. Παράλληλα θα είναι ανοικτή στο εργατικό κίνημα, αφού σωματεία θα μπορούν να μεταβαίνουν εκεί για να κάνουν συνελεύσεις.

Χθες τα μέλη της Λέσχης παρεχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ συνέντευξη Τύπου για την όλη πρωτοβουλία.

Η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Λυδία Αντωνίου επισήμανε πως «ο στόχος της λέσχης είναι η στήριξη του αγώνα της επιβίωσης μέσα από την ανάπτυξη της αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο. Δεν προσπαθούμε να πουλήσουμε φιλανθρωπία, αλλά ουσιαστικά αναγνωρίζουμε την αλληλεγγύη ως όπλο, εφόσον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συλλογική πάλη για την ανατροπή της αντικοινωνικής πολιτικής. Μέσα από τη λέσχη προσπαθούμε να φτιάξουμε μια σωματειακού τύπου συλλογικότητα που θα συμβάλλει και στην αναγέννηση του εργατικού πολιτισμού.

Ο συμβασιούχος με την πεντάμηνη εργασία κ. Στάθης Ντούρος σημείωσε ότι η δημιουργία εργατικών λεσχών αποτελεί πανελλαδική προσπάθεια που ξεκίνησε από την Αθήνα και δικτυώνεται σε όλη την Ελλάδα. Αφετηρία αποτελεί όλη η προηγούμενη εμπειρία με τους αγώνες που δόθηκαν ενάντια στο μνημόνιο.

Ο ίδιος τόνισε πως μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι οι αγώνες δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάποιες νίκες κατά του μνημονίου, έχει η απουσία ενός μεγάλου κομματιού της σύγχρονης εργατικής τάξης από το υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα. Και αυτός ο κόσμος πρέπει να βρεθεί, να οργανωθεί, να συζητήσει σε συλλογικότητες γειτονιάς. Και το πεδίο της πάλης και αναμέτρησης με την ταξικά άδικη πολιτική γίνεται ο χώρος της πόλης.

Ο δάσκαλος κ. Αργύρης Παπαθανασίου τόνισε πως «το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια συλλογικότητα που θα είναι αντάξια των σωματείων της πόλης, δηλαδή ένας χώρος στον οποίο θα ανταλλάσσουν ιδέες και θα δημιουργούν οι εργαζόμενοι και θα αναπτύσσουν την αλληλεγγύη τους για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, αφού αυτοί είναι οι παραγωγοί του πλούτου».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το