Τοπικά

Έκρηξη στην καμινάδα τζακιού προκάλεσε ζημιές

ΤΖΑΚΙ

Η πρώτη μεγάλη ζημιά από φωτιά που οφείλεται σε τζάκι καταγράφηκε την Κυριακή, για τον φετινό χειμώνα στο Βόλο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά από έκρηξη καπνοδόχου τζακιού σε διαμέρισμα στη Νέα Ιωνία. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός. Η ζημιά όμως υπολογίζεται σε 15.000 ευρώ περίπου.

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στην οδό Μυριοφύτου 1, στη Νέα Ιωνία. Γύρω στις 7.30 το απόγευμα, η Πυροσβεστική Βόλου κλήθηκε να σβήσει φωτιά σε τζάκι διαμερίσματος, στον πρώτο όροφο της οικοδομής στην προαναφερόμενη διεύθυνση. Στο σημείο μετέβησαν ένα όχημα με τέσσερις πυροσβέστες. Όπως διαπιστώθηκε, από το αναμμένο τζάκι στο διαμέρισμα πρώτου ορόφου σημειώθηκε έκρηξη στην καπνοδόχο με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετές ζημιές σε διαμέρισμα του τρίτου ορόφου. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής έσβησαν την φωτιά και κατέγραψαν τις πρώτες εικόνες από το περιστατικό. Η έκρηξη προκάλεσε κυρίως ρωγμές τοίχων στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, ευτυχώς όμως δεν σημειώθηκε τραυματισμός ενοίκων του διαμερίσματος.

Αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Βόλου χθες ελάμβαναν καταθέσεις προκειμένου να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια της έκρηξης στην καπνοδόχο. Ερευνούν και το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τυχόν κοινόχρηστη καπνοδόχο. Χθες κατέθεσαν ένοικοι των διαμερισμάτων και η προανάκριση συνεχίζεται.

Με την ευκαιρία και επειδή τα ατυχήματα με τα τζάκια έχουν αυξηθεί, αξιωματικοί της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τονίζουν στους χρήστες ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Κυρίως να καθαρίζουν τα τζάκια, να μην καίνε οτιδήποτε και να μην υπερβαίνουν την χωρητικότητά του.

Η ραγδαία αύξηση των εναλλακτικών μέσων θέρμανσης και τον φετινό χειμώνα και η μείωση της χρήσης καλοριφέρ, λόγω των αυξήσεων «φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου, έχει αυξήσει τα περιστατικά πρόκλησης πυρκαγιών.
Όπως επισημαίνεται, «ιδιαίτερα αυξημένη είναι η πρόκληση πυρκαγιών από τζάκια και για έναν λόγο που δύσκολα μπορούν να σκεφτούν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών. Αυτός είναι η καμινάδα του τζακιού, που  – όταν δεν έχει καθαριστεί – το πουρί που συσσωρεύεται στο εσωτερικό της «αρπάζει» εύκολα φωτιά.
Ακόμη πρέπει να ελέγχουν το σημείο απ’ όπου περνά η καμινάδα. Όταν υπάρχουν σκεπές να μην ακουμπά στα ξύλα της σκεπής, ενώ πρέπει να γίνεται καθαρισμός και στο χώρο γύρω από την καμινάδα, στις στέγες, όπου συγκεντρώνεται, με τα χρόνια σκόνη, κυρίως από τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται και υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Μη ρίχνετε ποτέ εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κλπ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς γιατί δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.
Τοποθετήστε τις σόμπες των καυσόξυλων πάνω σε μεταλλικές βάσεις ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο από την θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοικτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται.
Όταν αφαιρείτε την στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.
Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το νοιώθουν κοντά στην φωτιά. Μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους. Μην αφήνετε ακόμη μικροαντικείμενα, στο πρεβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.»

Σημειώνεται ότι πέρσι η Πυροσβεστική Βόλου κατέγραψε 100 πυρκαγιές από τζάκια στο Βόλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το