Photo Gallery, Τοπικά

Άστεγο το 40% των Ρομά στο Αλιβέρι

Οξυμένα προβλήματα απουσίας στέγης και υγειονομικής κάλυψης, όπως και  αναλφαβητισμού
Οξυμένα προβλήματα απουσίας στέγης και υγειονομικής κάλυψης, όπως και
αναλφαβητισμού

Άστεγο είναι το 40% των Ρομά στην περιοχή Αλιβερίου, ενώ πολλές γυναίκες δεν έχουν την απαιτούμενη υγειονομική περίθαλψη, τη στιγμή που η ανεργία πλήττει τους αθίγγανους και η ανάγκη για ένταξή στους σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και σε δομές εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.  Σε μια κοινωνία που αλλάζει, οι 4.000 περίπου Ρομά του Νομού Μαγνησίας διεκδικούν να ακουστεί η φωνή τους από τους αρμόδιους φορείς.

Χθες για πρώτη φορά οι τρεις μεγαλύτεροι σύλλογοι που τους εκπροσωπούν, συντονίστηκαν και παρουσίασαν τα πιο καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Άμεσα θα ξεκινήσουν την αποστολή υπομνημάτων προς τους βουλευτές, το Δήμο Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να δρομολογηθεί η αντιμετώπισή τους. Όπως, μάλιστα, τονίζουν, οι λύσεις δεν απαιτούν τόσο μεγάλο οικονομικό κόστος, όσο περισσότερο αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά επανέρχονται στην επικαιρότητα και αυτή τη φορά από τις ίδιες τις κοινότητές τους.

Χθες το απόγευμα στο πρώην Δημαρχείο Νέας Ιωνίας παρεχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ το «παρών» έδωσαν οι πρόεδροι των τριών συλλόγων από τον Άγιο Γεώργιο (δίπλα στην Ευαγγελίστρια), την Αγία Παρασκευή και το Αλιβέρι.

Τα κυριότερα προβλήματα που επικεντρώθηκαν, είναι η έλλειψη στέγης, ο αναλφαβητισμός, η μη υγειονομική κάλυψη, η απουσία επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρομά των Συνοικιών Ευαγγελίστριας «Άγιος Γεώργιος» κ. Αριστοτέλης Αναστασίου τόνισε πως «με πρωτοβουλία του συλλόγου συγκεντρωθήκαμε, μαζί με εκπρόσωπους και των άλλων δύο συλλόγων Ρομά αλλά και των τοπικών φορέων, για να δηλώσουμε τις θέσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας μας. Υπάρχουν πολλά άλυτα προβλήματα στην κοινότητα των Ρομά που με την κρίση έγιναν αβάσταχτα. Είμαστε μία κοινωνία μέσα στην κοινωνία που προσπαθούμε να την κάνουμε δικιά μας. Ούτως ή άλλως δικιά μας είναι. Γιατί και εμείς είμαστε Έλληνες, ευσυνείδητοι πολίτες, φορολογούμενοι, με όλα τα δικαιώματα. Δεν ήρθαμε εδώ για να επαιτήσουμε. Ασκούμε το δικαίωμά μας ως Ρομά και ως Έλληνες πολίτες».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» κ. Νίκος Χηνάς αναφέρθηκε πιο διεξοδικά στα προβλήματα, προτείνοντας και λύσεις.

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ελλήνων Ρομά της Αγίας Παρασκευής κ. Κώστας Δημόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων το πρόβλημα της ανεργίας των Ρομά.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελλήνων Ρομ πανελλαδικά κ. Χρήστος Μπιλαφτσής.

Η στέγαση

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ρομά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης.  Σε αρκετές περιπτώσεις πολλές οικογένειες μένουν μαζί σε ένα σπίτι, ενώ άλλες οικογένειες διαμένουν σε τσαντίρια, αυτοσχέδιες παράγκες, κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές υγιεινής. Άλλοι κατασκεύασαν σπίτια, τα οποία, όμως δεν έχουν τουαλέτες, παράθυρα ή και πόρτες. Όσοι δε μπήκαν στη διαδικασία της ενοικίασης των σπιτιών, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το ενοίκιο, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να επιστρέψουν στις παράγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, στην περιοχή του Αλιβερίου από τους 1.225 κάτοικους, ένα ποσοστό 40% είναι άστεγο.

Ως μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, προτάθηκαν η ανακαίνιση των κτιρίων που χρήζουν ανάγκης μέσω προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ ή και το ΕΤΠΑ, επίσης να παραχωρηθεί ένα συγκεκριμένος χώρος, οικόπεδο, όπου θα μεταφερθούν εκεί όσοι διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα. Ένα άλλο μέτρο είναι η επιδότηση ενοικίου για όσους θέλουν να κατοικήσουν στον ιστό της πόλης.

Η υγεία

Η υγειονομική περίθαλψη των Ρομά είναι ιδιαίτερα προβληματική και επηρεάζεται και από την έλλειψη ενημέρωσης των δικαιωμάτων τους. Οι γυναίκες τεκνοποιούν από πολύ μικρή ηλικία, χωρίς όμως να έχουν τη συστηματική παρακολούθηση του γιατρού που απαιτείται. Επίσης πολλοί αθίγγανοι είναι ανασφάλιστοι. Το πρόβλημα μεγεθύνεται λόγω και της καχυποψίας που υπάρχει για το γιατρό. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος Ρομά ζει 10-15 λιγότερα χρόνια από τις κοινότητες των υπολοίπων ανθρώπων.

«Προτείνουμε να υπάρξει μια συνεχής ενημέρωση των Ρομά, όχι μόνο για τα δικαιώματά του, αλλά να μάθουν και τη σωστή χρήση των υπηρεσιών υγείας. Επίσης, ζητούμε να υπάρξει συνεχής και όχι περιοδικός εμβολιασμός των παιδιών. Ακόμη προτείνουμε τη συνεχή ιατρική παρακολούθηση των γυναικών, γιατί ως γνωστόν οι δικές μας γυναίκες τεκνοποιούν από πολύ μικρές ηλικίες» τόνισε ο κ. Χηνάς.

 

Αναλφάβητο το 90%

«Βρόχος» αποτελεί και το πρόβλημα της εκπαίδευσης των Ρομά, όπου ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 90%, είναι αναλφάβητο. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σχολείο και τους δασκάλους τροφοδοτείται και από κάποια ρατσιστικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των Ρομά στο σχολείο.

Προτάθηκαν η συνεργασία των φορέων με τις οικογένειες των Ρομά, υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης στις ηλικίες 18-40 ετών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για τις γυναίκες, εισαγωγή των υποψηφίων ΡΟΜΑ σε σχολές με κάποιες διευκολύνσεις.

Άνεργοι οι περισσότεροι 

Η επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση των Ρομά στην απασχόληση περνά από σκοπέλους. Λόγω του μεγάλου αναλφαβητισμού τους, οι Ρομά γίνονται ουσιαστικά ντίλερ στο υπαίθριο εμπόριο, παίρνοντας στο χέρι ένα αντικείμενο για να το μεταπουλήσουν με σκοπό το κέρδος, είτε έχοντας έγγραφα, είτε όχι. Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, «είναι μια δουλειά του ποδαριού, χωρίς μέλλον αλλά ούτε και παρόν, λόγω της κρίσης».

Στη συνέντευξη τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης διαφόρων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε επαγγέλματα που μπορούν να κατανοηθούν πλήρως από τους Ρομά, αλλά και σε αυτά που ήδη δραστηριοποιούνται. Ακόμη να παραχωρηθεί γη προς εκμετάλλευση για τους οικονομικά αδύνατους, αλλά και χρηματοδότηση για νέους για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση με λιγότερα δικαιολογητικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το