Photo Gallery, Τοπικά

Άκυρη η παραχώρηση χερσαίων εκτάσεων από την Κτηματική Υπηρεσία

Η κείμενη νομοθεσία (νόμος 2971/2001, άρθρο 24) δίδει τη δυνατότητα στον ΟΛΒ να παραχωρεί προσωρινά χερσαίες εκτάσεις του, που δεν τις χρειάζεται, σε Δήμους

Άκυρες θεωρεί η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου τις πράξεις παραχώρησης χερσαίων εκτάσεων ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ) σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απαιτεί την ανάκληση τέτοιων παραχωρητηρίων. Σχετικό έγγραφο απέστειλε η Κτηματική Υπηρεσία προ ημερών στη διοίκηση του ΟΛΒ. Πρόκειται για πράξη που φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΟΛΒ, καθώς οι εκτάσεις που έχει παραχωρήσει σε ΟΤΑ, όπως ο Δήμος Βόλου, παραχωρήθηκαν με το σκεπτικό να προσφέρονται ανταποδοτικά σε αυτές δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, περιποίηση πρασίνου κ.ο.κ.).

Ωστόσο, η κείμενη νομοθεσία (νόμος 2971/2001, άρθρο 24) δίδει τη δυνατότητα στον ΟΛΒ να παραχωρεί προσωρινά χερσαίες εκτάσεις του, που δεν τις χρειάζεται, σε Δήμους.

Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ζητεί από τον ΟΛΒ, με έγγραφό της στις 23 Νοεμβρίου 2012, να προχωρήσει στην ανάκληση οποιασδήποτε πράξης παραχώρησης χερσαίας έκτασης προς τους Δήμους, όπως του Βόλου, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη διοίκηση του Οργανισμού, καθώς οι παραχωρήσεις αυτές γίνονται εδώ και δέκα χρόνια περίπου και ήταν σύννομες και με έγκριση παλαιότερα του τότε γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν, πλέον, είναι πως εφόσον προχωρήσει ο ΟΛΒ σε ανάκληση των παραχωρήσεων, θα αναγκαστεί να αναλάβει ο ίδιος την παροχή υπηρεσιών, όπως καθαρισμού, περιποίησης πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού κ.ά., τις οποίες όμως δεν έχει τη δυνατότητα οικονομική, τεχνική και προσωπικού, να προσφέρει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Μεταξύ των εκτάσεων αυτών είναι το πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου, η παραλιακή περιοχή της Αγριάς και της Αμαλιάπολης. Πρόβλημα, εξάλλου, προκύπτει και με τους ιδιώτες που έχουν διάφορες επιχειρήσεις (καφετέριες κ.ά.) στους εν λόγω χώρους, τους οποίους μισθώνουν από το Δήμο και όχι από τον ΟΛΒ.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη διοίκηση του ΟΛΒ στην επόμενη συνεδρίασή της, ενώ θα τεθεί και προς το Δήμο Βόλου, στον οποίο φέρεται να έχει κοινοποιηθεί η απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Προφανώς η ενέργεια της Κτηματικής εντάσσεται στην παραχώρηση όλων των λιμανιών στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση τμημάτων τους.

Σημειώνεται ότι πάγιο αίτημα του Δήμου Βόλου είναι να του παραχωρηθεί η χερσαία ζώνη του λιμανιού, που δεν χρησιμοποιείται για λιμενικές υπηρεσίες.

Τι ορίζει ο νόμος

Με βάση, όμως, το νόμο 2971/2001, άρθρο 24 «χώροι οι οποίοι έχουν μεταβιβασθεί σε Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού, μπορούν να εκμισθώνονται από τους οργανισμούς αυτούς, με τις διατάξεις της νομοθεσίας που τους διέπει». Επίσης, στον ίδιο νόμο και στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι «επιτρέπεται ο φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα με απόφαση της διοίκησής του, που εγκρίνεται, μετά από σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν. και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, από το γενικό γραμματέα Περιφέρειας, να παραχωρεί, με αντάλλαγμα και για ορισμένο χρονικό διάστημα, τη χρήση χώρων που βρίσκονται μέσα στη ζώνη λιμένα. Όταν πρόκειται για παραχωρήσεις σε ζώνες λιμένων των οποίων οι μελέτες επιβλέπονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων (εθνικής ή μείζονος σημασίας κ.λπ.) και συνοδεύονται από έργα, απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων. Για παραχώρηση χώρων της ζώνης λιμένα σε βιομηχανικές μονάδες, εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, μεταλλευτικές, λατομικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις βιομηχανικών ορυκτών απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης. Στην απόφαση παραχώρησης καθορίζεται το αντάλλαγμα για τη χρήση των ανωτέρω χώρων, καθώς και οι λοιποί όροι της παραχώρησης.

-Για παραχωρήσεις απλής χρήσης των χώρων της χερσαίας ζώνης λιμένα χρονικής

διάρκειας μικρότερης των τριών ετών, που δεν συνοδεύονται από οποιοδήποτε έργο μόνιμης ή προσωρινής φύσης, δεν απαιτούνται οι γνώμες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Γ.Ε.Ν., αλλά μόνο απόφαση του αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, η οποία εγκρίνεται από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας. Οι παραχωρήσεις απλής χρήσης των χώρων, στην περιοχή αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε., εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιό τους. Για παραχωρήσεις, που συνοδεύονται από οποιοδήποτε έργο μόνιμης φύσης και εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο, πριν την υλοποίηση της παραχώρησης απαιτείται η προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το